Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da želi da učestvuje u kampanji za parlamentarne izbore, ali da će to raditi isključivo u slobodno vreme.

„Želim da imam ulogu u kampanju, ali to ću morati da radim u slobodno vreme, ne u radno vreme. Vodiću posebno računa da ne vodim funkcionersku kampanju i da ne mešam moje članstvo u SNS sa mojim radom u Vladi Srbije“, rekla je premijerka novinarima na Kopaoniku i dodala da će se truditi da sve aktivnosti budu van radnog vremena i isključivo u slobodno vreme.

Kaže da je zadovoljna radom Vlade Srbije i da do kraja mandata ima još važnih stvari koje treba da završe.

„Dobro je što je vlada izgurala ceo mandat od četiri godine. To je dovoljan period da se započnu neke stvari i da se urade“, navela je premijerka.

Napominje da će, kao odgovorni ljudi, ostaviti osnovu, smernice za neku buduću vladu kako treba da nastave reforme u Srbiji i šta su dalji prioriteti.

„Na budućoj vladi je da izabere da li će to da nastavi ili će oni imati neki novi program. I kada se raspišu izbori vlada nastavlja da radi nesmetano, jer je u punom mandatu, tako da može da donosi odluke“, naglasila je ona.

Premijerka je odbacila tvrdnje iz Prištine da država Sijera Leone nije povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i istakla da su privremene institucije u Prištini nekoliko puta do sada demantovale povlačenje priznanja.

„Dačić je pokazao notu njihovog Ministarstva spoljnih poslova i to je sve što imamo da kažemo na tu temu“, rekla je Brnabić novinarima na Kopaoniku.

Upitana da prokomentariše najave iz Prištine, da će uvesti mere reciprociteta Beogradu nakon što je Srbija nastavila diplomatske aktivnosti na povlačenju priznanja Kosova, Brnabić je rekla da imamo pravo da nastavimo sa takvim aktivnostima, i da takse Prištine sa tim nemaju nikakve veze.

„Mi smo uvek bili jasni, otvoreni i iskreni. Srbija ima pravo da nastavi svoje diplomatske aktivnosti. Mere koje je Priština uvela nemaju veze sa aktivnostima na povlačenju priznanja. To su ekonomske mere, tiču se trgovine i nisu političke. Nikada nismo i nećemo stavaljati tu znak jednakosti. A, to što oni to ponavljaju, ne znači da je istina“, rekla je Brnabić.

Premijerka je ponovila da Priština mora da ukine takse kako bi se nastavio dijalog.

„Ako u okviru dijaloga uspemo da se dogovorimo oko nečega što je fer i ako Priština, dok traje dijalog, prekine kampanju za priznavanje i učlanjenja u međunarodne organizacije, onda možemo da razgovaramo o tome da li mi u tom slučaju možemo da prekinemo sa kampanjom za povlačenje priznanja“, rekla je Brnabić.

To je, naglašava ona, fer.

„Mere za mere, to nema veze sa ovim i ne znam zašto je Priština ikada mislila da je to što oni kažu opšteprihvaćeno shvatanje“, zaključila je Brnabić.