Foto:Nemanja Jovanović/ Nova.rs

Predsednica Vlade Ana Brnabić zahvalila je Ruskoj federaciji na pomoći koju pruža Srbiji u borbi protiv korona virusa i poručila građanima da bez gvozdene discipline, ni sa svim lekovima, opremom, milion rspiratora, niti s podrškom stručnjaka iz ranih zemalja sveta, ne možemo da pobedimo u ovom ratu.

Brnabić je, u obraćanju povodom pristizanja ruske pomoći, ukazala na veliki rast broja umrlih i inficiranih.

„Došli ste na dan kada se plašim da smo ušli u eksponencijalni rast. Svakako u tom smislu vaš boravak, to što ste se brzo odazvali pozivu predsednika Aleksandra Vučića i mojoj molbi upućenoj premijeru Ruske Federacije znači mnogo. Hvala što ste došli sa lekarskim timovima. Hvala što ste došli sa posebnim jedinicama za protivbiološku i protivhemijsku odbranu, sa motornim vozilima za dezinfekciju, kontejnerima za medicinsku opremu. Hvala što ste došli da pružite podršku kako materijalnu tako i mentalnu“, kazala je premijerka.

Brnabić je kazala i da je reč o partnerskoj pomoći koju Ruska federacija pruža još nekoliko zemalja sveta, i ukazala da je svet u ovoj borbi postao mesto u kojem je partnerstvo i zajedništvo važno.

„Imamo sve što nam treba da pobedimo, naše partnere, saradnike iz celog sveta. Ovo je jedan od deset aviona koji šalje predsednik Rusije Vladimir Putin. Imamo opremu, odlične lekare, medicinske sestre, naučnike, laboratorije. Imamo sve što nam treba. Ali fali nam I dalje disciplina. Bez gvozdene disciplijne ne možemo da pobedimo ni sa svim lekovima, opremom, million respiratora, niti sa podrškom stručnjaka iz Rusije, EU, Kine, SAD“, naglasila je Brnabić.

Bez discipline, prema njenim rečima, možemo da se trudimo da ovo suzbijemo, ali rat ne možemo da dobijemo.

„Molim vas još jednom shvatite ovo ozbiljno, nemojte da nas zavara lepo vreme i sunce, što smo u petoj nedelji, što smo imali kontrolu. Samo tri ovakva dana kakva imamo danas sa preko 300 novih obolelih, sa rastom broja preminulih, samo tri ovakva dana i naši kapciteti su u potpunosti popunjeni, pucaju sa svom opremom i podrškom“, poručila je.

Premijerka je ocenila da je ovo borba svih nas i zahvalila je Rusiji:“Hvala što ste nam izašli u susret, što ne štedite na ljudstvu, materijalu, opremi u vreme kada je vama i vašim građanima najpotrebnija. Molim vas u ime Vlade, predsednika Srbije da prenesete zahvalnost za svu podršku narodu Ruske federacije“.