Foto: TANJUG/TANJA VALIČ

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da očekuje da će Srbija sutra moći značajno da poveća kapacitete za testiranje na koronavirus, saopštila je danas Vlada Srbije.

„Pored Instituta Torlak i Instituta za javno zdravlje Vojvodine, radimo na tome da se uključe i Klinički centar Srbije i Institut za javno zdravlje Niš“, istakla je Brnabić na sastanku sa sa predstavnicima digitalne zajednice, IT i inovativnih kompanija i startapova.

Ona je dodala da se sa kineskim partnerima radi na tome da Srbija dobije još jednu veliku laboratoriju koja može da obrađuje između 2.000 i 3.000 testova dnevno u Kliničkom centru Srbije.

„Prioritet nam je da u što kraćem roku imamo što više testiranja. Upravo zato nam je važno da ovde svi zajedno radimo“, istakla je Brnabić.

Ona je sa predstavnicima digitalne zajednice, IT i inovativnih kompanija i startapova razgovarala o tome na koji način oni mogu da pomognu u predlaganju inovativnih rešenja u borbi protiv korona virusa.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, Brnabić je istakla da je cilj da se „najpreduzimljiviji i najpametniji ljudi“ u Srbiji uključe i pomognu u rešavanju problema masovnog testiranja kako bi se sa tim započelo što pre.

„Razmatramo probleme koje imamo, pre svega koliko kapaciteta imamo u Srbiji za masovno testiranje, za uzimanja uzoraka i obrade testova. Želimo da zajedno uradimo dobra IT rešenja kako bismo na najbolji način kontrolisali taj proces, koji treba da bude otvoren i da svi dobijaju najbolje
informacije“, istakla je Brnabić.

Generalni direktor, Inicijativa „Digitalna Srbija“ Nebojša Đurđević rekao je da su se članovi Inicijative, odmah nakon poziva premijerke, okupili i razmotrili više ideja kako bi se rešio problem kapaciteta za masovno testiranje.

Đurđević je objasnio da, s obzirom na to da se mora hitno reagovati, sada se može početi sa manuelnim protokolima koji će da koriste postojeće tehnologije, a onda bi se dodavala
naprednija IT rešenja kojima bi se omogućila veća masovnost.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram