Foto: TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic/ bk

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je odluka Vašingtona da obustavi 200 miliona evra vredne investicije na Kosovu jasna politika SAD, zbog čega je zahvalna administraciji Donalda Trampa, i istakla da bi volela da i EU konačno jasnije kaže koja je njena politika prema taksama Prištine.

„Želim da zahvalim SAD i Trampovoj administraciji, jer zaista dosledno sprovode ono što kažu. To je potpuno transaparennta i predvidiva politika i zahvaljujem im na tome“, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je važno da se pošalje takav jasan signal, ne samo za Srbiju, već i za sve građane na teritoriji Kosova i Metohije.

Brnabić ja rekla da bi volela da i EU konačno jasnije kaže koja je politika prema taksama Prištine, koje se tolerišu već više od godinu dana, a koje predstavljaju jasno kršenje i CEFTE i SSP.

„Čini mi se da će ovakva jasna politika prevenirati sve ostale poteze koji mogu dodatno da podrivaju regionalnu stabilnost i saradnju. Velika zahvalnost (SAD) i konačno jedna jasna politika“, rekla je Brnabić.

Nakon najave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da će od 15. marta delimično ukinuti takse na robu iz Srbije, a za potpuno ukidanje postavio dodatne uslove, SAD je pojačao pritisak na Prištinu. Ričard Grenel, specijalni izaslanik američkog predsednika, rekao je da takse moraju u potpunosti biti ukinute.

Zbog odbijanja da se ukinu carine na robu iz Srbije , SAD obustaviće 200 miliona evra vredne investicije, što je prvi udarac vladi Aljbina Kurtija.

Prištinski Ekspres je objavio da je šef programa “Milenijum čelendž korporejšn” (MCC) Šon Kairnkros danas u telefonskom razgovoru obavestio Kurtija o toju odluci Vašingtona.

“Kosovo više ne može da računa na 50 miliona evra MCC-a, kao ni na ostalih 150 miliona evra projekta u vezi sa gasom za koje je planirano da budu uloženi na Kosovu“, preneo je Ekspres navode svog izvora.