Foto:FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas na obeležavanju 9. maja - Dana Evrope da je strateški prioritet Srbije članstvo u Evropskoj uniji, a šef Delegacije EU Sem Fabrici zahvalio je našoj državi na solidarnosti koju je u prethodnom periodu pokazala u borbi sa kovidom 19.

Brnabić je izrazila zadovoljstvo zato što kriza sa korona virusom nije sprečila obeležavanje Dana Evrope, navodeći da je važno da se upravo u ovakvim kriznim vremenima slave mir, solidarnost i zajedništvo.

„Samo zajedno možemo da pobedimo izazovna vremena“, rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da se Dan Evrope obeležava kao sećanje na Roberta Šumana koji je utro vizionarski put ujedinjenoj Evropi, koja je tada pobedila strahove, tradicionalna neprijateljstva, izolacionizam i revanšizam i donela mir i prosperitet.

Kako je navela, 70 godina kasnije nas je uzdrmala nova svetska kriza u kojoj je nepirjatelj drugačiji, ali su žzrtve borbe jednako devastirajuće.

„Odluke koje su pre sedam decenija doneli tadašnji lideri Evrope mogu da nam budu smernice da na aktuelnu krizu odgovorimo na sličan način kroz zajedništvo i solidarnost. Zbog toga je Srbija donirala dva miliona evra za zajedničku borbu protiv kovida 19 i poslala avione pomoći prijateljima u Italiji“, rekla je premijerka.

Brnabić je navela da se Srbija takođe trudila da pomogne svima u regionu, ostavljaljući sve međusobne razlike po strani. Ona je navela ja i da je važna i pomoć Evropske unije Srbiji, navodeći da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u autorskom tekstu nedavno skrenuo pažnju da je EU najznačajniji donator u Srbiji u borbi protiv korone, te da je u poslednjih 20 godina Unija jačala zdravstveni sistem i pomogla sa 490 miliona evra u grantovima i kreditima.

Ona je ocenila da građani Srbije znaju to da cene i dodala da je lično srećna što vidi sve veću solidarnost na evropskom tlu, jer, kako kaže, samo tako možemo da se izborimo sa virusom.

„Pandemiji ne može da se vidi jasan kraj, a kriza će gotovo izvesno redefinisati budućnosti i normalnost. Dan posle krize neće biti isti kao pre“, ocenila je Brnabić.

Fabrici: Srbija obećala značajna sredstva za vakcinu protiv korone

Fabrici je rekao da 9. maj nije datum neke vojne bitke ili nacionalnog uzdignuća, već proslave pobede mira nad ratom.

„To je svečano obećanje mira za buduće generacije, obećanje da rat neće biti ne samo nezamisliv, već i nemoguć“, istakao je Fabrici, koji je podsetio na principe Evropske unije koji su je održali u prethodnih 70 godina da stoji kao svetionik mira, prosperiteta i demokratije.

On je naveo da je kovid 19 Evropu, kao i ostatak sveta doveo u tešku situaciju, da je 120.000 ljudi izgubilo živote, da su milioni u riziku od gubitka posla, ali je Evropa, ističe, bez obzira na neizvesnost reagovala sa neophodnom hrabrošću i velikodušnošću i usvojila neophodne mere.

Fabrici smatra istakao da je pravedno reći da je Evropa Zapadnom Balkanu pokazala da stoji uz svoje principe, da ne napušta osećaj odgovornosti i želju da pomogne.

„EU potvrdila 3,3 milijarde evra pomoći, otvaranje pregovora sa dve nove zemlje, posevćenost da se pomogne u ekonomskom oporavku. Put pred nama nije lak, ali mi je drago da je Srbija delila istu solidarnost sa građanima EU i obećala značajna sredstva za vakcinu u borbi protiv kovida 19“, istakao je Fabrici.

Poručio je da bez obzira na teškoće poruka Roberta Šumana mora da nastavi da inspiriše – solidarnost u delovanju, jedinstvo u reagovanju, poštovanje ljudskih prava i demokartije.

Obeležavanju Dana Evrope u Botaničkoj bašti u Beogradu prisustvovali su ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef srpske diplomatije Ivica Dačić, poslanici Narodne skupštine…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare