Foto: Nova.rs

Stambena zgrada od 4.000 kvadrata i čak 84 stana, sagrađena je odmah pored poznatog izvorišta mineralne vode Snežnik u Vrnjačkoj Banji. U toku su završni radovi, a investitor objekta je Goran Babić, brat od strica Zorana Babića, direktora Koridora Srbije. Iako nema potvrde da je Zoran Babić umešan u posao izgradnje „impozantne“ zgrade sa tri sprata, koja je praktično u delu vrnjačkog parka, stanovnici ovog dela Banje kažu da su ga viđali na gradilištu.

Inspekcija je utvdila da je dozvola za gradnju u zonama zaštite izvorišta izdata na osnovu Plana generalne regulacije koji ne sadrži elaborat o zaštiti izvorišta i kulturnih dobara, što inače bitno utiče na određivanje pravila gradnje. Zbog toga je inspekcija početkom godine predložila ministarstvu da zabrani dalju primenu Plana generalne regulacije. Međutim, radovi nisu zaustavljeni.

Protiv izgradnje ovog stambenog objekta, prvi se pobunio Dragan Brđović koji je u prijavi naveo da „jedan moćnik“ gradi objekat po planovima koji su nezakoniti.

„Čim grade na ovoj lokaciji, onda to može da bude samo neko od moćnika. Verovatno da ne bi mogao da gradi, da nema privilegiju da radi šta hoće. I to na mestu gde je bio stari izvor. Ovo je katastrofa za nas Vrnjčane. Ako ovo ostane ovde, Vrnjačka Banja više ne postoji“, kategoričan je Brđović.

vrnjacka banja zoran babic
Dragan Brđović / Foto Nova.rs

Ovaj Vrnjčanin koji stanuje u blizini objekta koji se gradi, kaže da se obraćao svim ustanovama u Srbji, pa čak je o ovom slučaju pisao i predsedniku Srbije. Brđović kaže da i ostale komšije, a njih 20 odsto se prema njegovim informacijama, odselilo kada je objekat počeo da se zida, uglavnom ćute, jer se plaše da bi oni ili njihova deca mogli izgubiti posao.

„Jedino mi je odgovoreno iz kabineta Aleksandra Vučića. Rekli su mi da oni nisu nadležni i uputili me na ministarstvo građevine. Niko mi više ništa nije odgovorio“, priča Brđović.

Građevinsku dozvolu je početkom aprila izdao Odsek za urbanizam opštine Vrnjačka Banja, a isti organ je polovinom aprila i potvrdio početak radova. Završetak radova planiran je do kraja 2020. godine.

Tabla o radovima / Foto Nova.rs

„Trista metara od izvora Snežnik ne smeš da ubodeš „budak u zemlju“. A ovo je samo šest metara od izvora. Bruka i sramota za onog ko gradi i za onog ko mu je dozvolio da to učini. Banja sve više propada“, objašnjava Brđović.

Nakon dobijanja ove prijave, ministarstvo građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja poslalo je nadležnu građevinsku inspekciju da izvrši vanredni nadzor. Nalaz inspekcije praktično je potvrdio Brđovićeve navode. Utvrdili su da u Planu generalne regulacije nedostaje elaborat o zonama zaštite izvorišta mineralne vode, jer upravo ta studija bitno određuje uslove gradnje u tim zonama.

„Na osnovu sprovedenog inspekcijskog nadzora, 16. marta, pokrenut je postupak ocene zakonitosti Plana generalne regulacije Vrnjačka Banja kod Ustavnog suda, koji je u toku. Ovaj plan je na pravnoj snazi do pravnosnažnog okončanja sudskog postupka, odnosno ocene zakonitosti pripreme, koordinacije, praćenja izrade i usvajanja ovog planskog dokumenta“, navodi se u odgovoru ministarstva.

Zgrada preko puta Snežnika / Foto Nova.rs

Bez obzira što je slučaj pred sudom, radovi na objektu nisu prekidani, pa su stigli i u završnu fazu. I pored toga, u ministarstvu tvrde da će se, ukoliko se ispostavi da je objekat nelegalan, postupiti po zakonu. Prema pisanju BIRN-a, stanovi se u fazi izgradnje prodaju po ceni od 1.200 evra za kvadrat bez uračunatog PDV-a, koji je 10 odsto od vrednosti stana. S obzirom na veličinu objekta, to može da znači da bi investitor mogao da zaradi oko 3,5 miliona evra, kad se odbiju troškovi ulaganja koji prema podacima iz građevinske dozvole iznose oko 1,5 miliona evra.

Izvor Snežnik je najposećeniji izvor mineralne vrnjačke vode, koji je zbog urbanističkog haosa i nekontrolisane gradnje 2011. godine već bio zatvaran, a onda nekoliko godina nije bio u funkciji. U vodi Snežnika tada su se pojavile fekalne bakterije nakon što je došlo do izlivanja kanalizacije zbog prekomerne gradnje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare