Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel nije isključio ideju o promeni granica, ako bi se o tome saglasili Beograd i Priština, dodajući da, kako je rekao, "EU ne može biti veći katolik od pape".

Na opasku da bi njegova izjava da „EU ne može da bude veći katolik od pape“ mogla biti shvaćena kao da se ne isključuje promena granica, ako se dve strane o tome dogovore, i da se EU neće protiviti tome, Borel je rekao da je on lično eklektičniji, da dijalog mora da se olakša, ali i da se razmotri kolateralna šteta koju bi bilo kakav sporazum izazvao u drugim delovima regiona, gde je pitanje promene granica osetljivo pitanje.

„Lično razumem stav Nemačke i drugih, ali moja uloga kao specijalnog predstavnika jeste da olakšam dijalog“, rekao je Borel, prema Kohi, u intervjuu za četiri zapadnobalkanska medija.

On je, odgovarajući na pitanje novinara da li je poput Nemačke protiv ideje o razmeni teritorija dve strane, rekao da je to pitanje koje treba da se reši putem dijaloga Beograda i Prištine i da nema potrebe da EU bude „veći katolik od pape“.

„Ukoliko se dogovore o nečemu, EU treba da prostudira taj sporazum u svakom slučaju, jer svaki sporazum između Srbije i Kosova ima uticaj na region. Ali, u principu, to bi trebalo da bude slobodan i fer dijalog između dve strane“, rekao je Borel u intervjuu koji je objavila prištinska Koha.

Kako je ocenio, mnogo toga je već postignuto i to ne treba potceniti, ali, ističe, neki sporazumi još nisu implementirani.

„Zbog toga dijalog mora da se nastavi, a na Srbima i Kosovarima je da odluče kakav će biti njegov ishod“, rekao je Borel.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare