Džon Bolton Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džon Bolton izjavio je da su Beograd i Priština možda daleko rešenja međusobnog spora.

U intervjuu za BIRN, on je takođe izrazio uverenje da su strahovi u vezi s mogućom razmenom teritorije „preterani“, ali je ukazao i da su „ozbiljni“ evropski igrači takođe razmišljali o toj ideji.

Bolton je, odgovarajući na pitanje da li će dijalog Beograda i Prištine dati bilo kakve rezultate, ocenio da je postojala prilika da su mogle da se premoste razlike, ali da je propuštena prilika za to, jer se čini da su se obe strane povukle sa pozicija sa kojih su stvari mogle da se reše.

Ipak, rekao je on, obema stranama vreme je pokazalo da neće napredovati dok se ti problemi ne reše na zadovoljavajući način i ponovio da, ako bi obe strane bile za promenu granica kao deo sveobuhvatnog rešenja, SAD bi to podržale kao razuman pristup.

Bolton je rekao i da specijalni izaslanik Donalda Trampa za dijalog Ričard Grenel ne zna o čemu priča, aludirajući na njegovu raniju izjavu da je razmena teritorija Boltonova ideja.

„U tom trenutku, Evropa je takođe razmišljala o toj ideji, i mnogi su zauzeli potpuno isti stav. Razumem zabrinutost nekih na Balkanu da će, ako se neke granice budu promenile, sve ostale biti u opasnosti. Razumem to što govore, ali mislim da je taj strah preuveličan. Ne mislim da će neko reći dvema stranama da ne mogu da probaju razne načine da dođu do mirnog rešenja“, rekao je Bolton.

On je rekao da je sa predstavnicima evropskih vlada, pa i sa bivšim britanskim premijerom Toni Blerom koji ima organizaciju za rešavanje međunarodnih sporova, razgovarao o razmeni teritorija, ali da EU nije bila jednoglasna po tom pitanju.

„Mi nismo bili ubeđeni da bi, uz sve ostale prepreke, potpuni dogovor mogao biti postignut. Kao što vidimo danas, to se i nije desilo, ali ideja o zameni teritorija nije negativno uticala na tok pregovora. Ona je dala prostora Srbiji i Kosovu da dalje istražuju. I, znate i sami, neuspeh je uvek opcija, i neuspeh je ono što imamo ovde. Neuspeh koji se nastavlja“, ocenio je Bolton.

Bolton je rekao i da je Balkan važan Trampovoj administraciji, ali da je fokusirana na napore Rusije da, kako kaže, uzdrma situaciju na Balkanu i istakao da bi taj region dobio više pažnje da je on ostao u administraciji.

Prema njegovim rečima, SAD su u naredna četiri meseca u predizbornoj kampanji zbog čega je veći deo sveta, a ne samo dijalog Beograda i Prištine, ostavljen po strani, kako bi se svi fokusirali na to ko će pobediti u novembru.

„Moguće da su SAD ostavljene po strani i zbog problema kosovskog predsednika Hašima Tačija s jugoslovenskim tribunalom – što je potrebno rešiti da bi se nešto moglo postići u budućnosti“, rekao je Bllton.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare