Foto: Nemanja Jovanović / Nova.rs

Rano je govoriti o tome kakve ćemo aktivnosti imati u vezi sa izborima, zbog novonastale situacije u vezi sa koronavirusom, razmatramo različite opcije i prerano je da iznosimo svoje planove, rekli su sagovornici Nova.rs iz "bojkot opozicije".

Koronavirus može da odloži izbore za dve – tri nedelje rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a Nova.rs je istraživala kako će izbore zakazane za 26. april pratiti opozicija koja ih ne priznaje.

„Mi nismo parlamentarna stranka tako da nemamo pravo na članove biračkih odbora. Međutim, kontrola izbornog procesa se ne odvija samo na biračkim mestima u danu glasanja, već celim tokom izborne kampanje“, rekao je za Nova.rs član Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Foto:N1

On dodaje da će, u meri u kojoj aktuelna situacija to bude dozvoljavala, pratiti sprovođenje kampanje na terenu i dostavljati informacije organizacijama koje se bave kontrolom izbora, pre svega CRTI, kao i nadležnim organima u slučaju težih povreda.

„Imajući u vidu suspenziju javnih skupova, u narednom periodu će fokus biti na praćenju i dokumentovanju slučajeva funkcionerske kampanje. Premijerka je već nedvosmisleno rekla da se neće odreći tog, inače nedovoljnog, oružja i očekujem da ih u tome neće sprečiti ni koronavirus“, objasnio je Grbović.

Na pitanje da li će i kakve aktivnosti PSG sprovoditi u danu izbora, Grbović kaže da je rano govoriti jer i dalje razmatraju različite opcije sa kolegama iz opozicije.

„Svakako da sa tim planom ne treba izlaziti prerano i ostaviti režimu previše vremena da smisli odgovor na tu akciju“, naveo je Grbović.

U Demokratskoj stranci su nam rekli da je njihov stav da ne priznaju izbore jer su „režimski, lažni kao i da nisu slobodni ni pošteni“.

Oni pitaju javnost da li su izbori u Severnoj Koreji demokratski jer je kod njih izlaznost velika.

„Ne vidimo potrebu da se posmatraju. Broj izašlih glasača nije nikakvo merilo jer su ljudi ucenjeni i primorani da izađu na izbore kako bi zadržali svoja radna mesta“, rekli su za Nova.rs iz DS navodeći da ne možemo da dobijemo izjavu od njihovog predsednika  Zorana Lutovca koji je predsedavajući  Saveza za Srbiju jer je on na sastanku sa kolegama iz SzS.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Među onima koji ne izlaze na izbore 26. aprila je i Pokret Ne davimo Beograd. Njihov član Radomir Lazović za Nova.rs kaže da oni još uvek nisu tačno utvrdili šta će raditi po pitanju kontrole izbora.

„Jedan od razloga zbog kojih bojkotujemo je upravo taj što ne možemo da ostvarimo kontrolu izbora. Da možemo da ostvarimo  – ne bi ni bojkotovali, ali ćemo svakako pokušati da na neki način utvrdimo koliko je velika prevara u smislu izlaznosti i fokusiraćemo se na taj deo, ne na sam proces glasanja već na deo izlaznosti“, rekao je Lazović.

On je mišljenja da svakako treba odložiti izbore zbog proglašene pandemije koronavirusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram