Foto:N1

Prazne rasprave o "političkom smislu" odluka srpskih vlasti u borbi protiv epidemije korona virusa čine se neumesnim, kaže ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, komentarišući tvrdnje pojedinih evroposlanika da se u Srbiji pod plaštom suzbijanja epidemije suspenduje demokratija.

Bocan-Harčenko napominje u razgovoru za „Novosti“ da o blagovremenosti i svrsishodnosti preduzetih koraka na najbolji način svedoči aktuelna epidemiološka situacija u Srbiji.

Smatra da je potpuno prirodno da su rizici bez presedana zahtevali donošenje odluka bez presedana.

„Mere srpskih vlasti su slične onima koje su na snazi u Rusiji. Na prvom mestu se našla briga o zdravlju državljana, neophodnost da se svede na minimum pretnja daljeg širenja opasne bolesti. Važne su i mere usmerene na podršku stanovništvu, očuvanje zaposlenosti, ublažavanje posledica krize za sve grane privrede. U tom kontekstu prazne rasprave o nekom “politickom smislu“ tih odluka se cine neumesnim“, navodi ambasador.

Upitan za tvrdnje da su Rusi smišljeno slali u Italiju i Srbiju vojne stručnjake kako bi učvrstili svoje geostrateške pozicije, Bocan-Harčenko je rekao da je iznošenje takvih ocena cinično i nepošteno.

On je naglasio da je, kao i u slučaju Srbije, odluka o upućivanju pomoći Italiji doneta na direktnu molbu italijanskog rukovodstva, kao i da bez odgovora nije ostalo nijedno obraćanje koje je stiglo u Moskvu iz zemalja Zajednice nezavisnih država, Abhazije, Južne Osetije.

„Sve odluke su imale humanitarni karakter, nisu bile uslovljene političkom konjunkturom. Ponavljanje propagandistickih klišea o ‘geopolitickom suprotstavljanju’ samo potvrđuje to da “svako tumači sve po meri sopstvene izopačenosti“. Međutim, pokušaji da se te humanitarne akcije prikažu na lažni način, da se izvitopere njihovi ciljevi, neće precrtati njihov realni sadržaj i neće poništiti njihove opipljive rezultate. Vidimo, sa kakvim oduševljenjem, nadom i zahvalnošću se prima ta pomoć, i ovde u Srbiji, i u Italiji. To je najvažnije“, rekao je ambasador.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar