Foto:FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDŽIĆ - bk

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo večeras je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na beogradskom aerodromu sačekala prvi avion sa medicinskom pomoći i poručila da je Kovid 19 neprijatelj celog čovečanstva, kao i da je u ovom trenutku najvažnija solidarnost.

Ona je zahvalila Srbiji na podršci koju je pružila Kini u borbi sa koronavirusom i istakla da se čelično prijateljstvo dve zemlje nastavlja.

„Ovih dana suočavamo se sa širenjem virusa. Mi kao vaši čelični prijatelji, spremni smo da damo našu skromnu pomoć“, istakla je Čen i rekla da je večeras stigao prvi deo pomoć kineske vlade. To su medicinski materijal i oprema, a stigli su i medicinki stručnjaci iz provincije Guangdong koji su se povukli kako je rekla, sa prve linije fronta i odmah krenuli ka Srbiji i Evropi, „na novo ratiste“.

Izrazila je visoko poštovanje i zahvalnost njima u ime svih kineskih građna koji žive u Srbiji.

„Mi ćemo zajedno sa srpskim prijateljima da se borima do konačne pobede,. Živela Kina, živela Srbije, živelo naše čelično prijateljstvo“, poručila je Čen.

Foto:FOTO TANJUG – DRAGAN KUJUNDŽIĆ – bk

Vučić: Ovo ne smemo zaboraviti

Zahvalivši kineskom predsedniku Si Đinpingu i kineskom narodu na pomoći, Vučić je istakao da je dolazak kineskih medicinskih stručnjaka od ogromnog značaja, jer su oni prvi pobedili koronavirus i stekli dragoceno iskustvo.

„Mi ćemo od večeras slušati sve što oni kažu i to nije politika već poštovanje onih koji su pokazali da umeju da pobede najtežeg neprijatelja današnjice – koronavirus“, rekao je Vučić.

On je posle dočeka na beogradskom aerodromu, rekao da već sutra predstoji sastanak kineskih stručnjaka sa srpskim lekarima.

Kada je reć o pošiljci on je naglasio da je u pitanju besplatna pomoć koju nam je uputila Kina i da zbog toga treba da budemo zahvalni, pogotovo zbog činjenca da svaki respirator koji je večeras stigao znači nekoliko spašenih života naših građana.

„Kina još nije završila svoju borbu, ali je rekla da će pomoći srpskim prijateljima i da će im dati deo svojih respiratora. Srbija to ne sme da zaboravi“, rekao je Vučić.

„Pokazali su se kao naši prijatelji kad nam je najteže. Kina je naš prijatelj za vjek vjekova, za ko zna koliko narednih nekoliko stotina i hiljada godina“, rekao je Vučić.

On je zamolio kinesku ambasadorku Čen Bo da prenese predsedniku Siju da će ga u Srbiji dočekati stotine hiljada ljudi kada bude došao.

Foto:FOTO TANJUG/DRAGAN KUJUNDŽIĆ – bk

„Kao što vidite ja to iskreno i slobodno govorim i ne interesuje me ko će mi, i šta u svetu reći, vi ste ti koji nam pomažete da sačuvamo život i da opstane Srbija“, rekao je Vučić.

On je izrazio uverenje da će kineski lekari na svakom mestu u našoj zemlji osetiti ne samo poštovanje, već i ljubav našeg naroda.

Vučić je kineske stručnjake zamolio da pomognu da se što pre izborimo protiv ove pošasti.

„Znamo da nije lako, niste svemogući, ni čarobnjaci, ali znamo da ćemo, ako poštujemo vaša uputstva moći da pobedimo. Za prijateljstvo Srbije i Kine, da živi Si i prijateljstvo Srbije i Kine”, zaključio je on.

Na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ večeras je sleteo avion nacionalne kompanije Er Srbija, koji je dovezao tim kineskih stručnjaka i medicinsku pomoć koju je nam je uputila Kina.

Iz Kine su stigli respiratori, dezinfekciona sredstva, maske i zaštitna oprema, kao i šestoro medicinskih stručnjaka koji su se borili protiv korona virusa u Vuhanu.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram