Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predvodio je svoju Srpsku naprednu stranku do ubedljive pobede na izborima i obezbedio ogromnu većinu u zemlji koja je u središtu borbe za uticaj među globalnim silama, ocenio je Blumberg.

Osnažen bojkotom opozicionih lidera, dok je na izlaznost uticao i strah od koronavirusa, rezultat izbora je dovoljan da Vučićeva SNS može bez ometanja da menja zakone u parlamentu, ukazuje Blumberg i ističe da Vučićeva partija ima snažniju većinu u parlamentu od vladajućih stranaka širom Evrope, osim u Rusiji i Belorusiji, prenosi Radio slobodna Evropa.

Pobeda će Vučiću omogućiti da pojača političku dominaciju u zemlji koja je počela kada se transformisao od vatrenog nacionaliste u proevropskog premijera 2014. godine, dok će, kako navodi Blumberg, vlada dobiti novi mandat da rešava teška pitanja od oporavka privrede posle koronavirusa do popravljanja odnosa s Kosovom i kretanja nesigurnim putem ka članstvu u EU.

Vučićeva najveća borba vezana je za njegov napor da vodi zemlju u EU, ističe Blumberg, dodajući da je glavna prepreka Kosova, pošto Brisel zahteva da Srbija popravi odnose sa susedom kao uslov za ulazak, dok je Vučić proveo godine sprečavajući Kosovo da dobije međunarodno priznanje, što podržava i većina Srba.

Ali, pritisak za dogovor raste, podvlači Blumberg, navodeći da je izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa Ričard Grenel ubedio Vučića da se sastane s kosovskim kolegom u Beloj kući 27. juna. Pre toga se sastaje s izaslanikom EU koji pokušava da obnovi pregovore posredovanjem Brisela, a onda ide u Rusiju da se sastane sa svojim saveznikom Vadimirom Putinom.

Komersant: Vučić sada mora da napravi izbor

Dnevnik Komersant piše da je Srpska napredna stranka predsednika Aleksandra Vučića osvojila apsolutnu većinu koja će joj omogućiti da sprovede bilo koju odluku, uključujući i o Kosovu.

List navodi da eksperti smatraju da će obavezni uslov za normalizaciju odnosa Beograda sa Kosovom na kojem insistira Zapad, biti izmena Ustava i udaljavanje preambule o statusu Kosova. Dodaje da su ta i bilo koja druga izmena u rukama predsedničke većine.

Komersant piše da je sada samo pitanje kako će Vučić iskoristiti parlamentarnu većinu, da od njegovog izbora zavisi perspektiva članstva Srbije u EU i finansijski uticaj Zapada na srpsku privredu.

„Vučićev izbor čeka i Rusija koja je protiv normalizacije odnosa Beograda i Prištine, što će otvoriti Kosovu i Srbiji put u EU i NATO. Očuvanje sadašnjeg statusa omogućiće Moskvi da i dalje realno utiče na tok balkanske političke igre“, ocenjuje dnevnik u komentaru.

List ocenjuje da se Vučić našao u položaju da svaka odluka koju donese vodi ka pogoršanju njegove pozicije.

„Ako prihvati poziciju Rusije, posvađaće se sa SAD i EU. Ako podlegne nagovaranjima i pritiscima Vašingtona izgubiće partnerstvo sa Moskvom. A jednoznačno opiranje na EU izazvaće ozbiljno razočarenje kod SAD i Rusije“, piše list.

Dnevnik ocenjuje da važnost predstojećeg izbora Vučića nije samo u riziku da se posvađa sa jednim ili više svetskih igrača na Balkanu.

Komersant navodi da je Vućić jačao svoje pozicije igrajući te na evropsku, te na rusku kartu i da je odbacivao upozorenja da mu je sedenje na dve stolice rizično, a da je čak privukao i kinesku stolicu.

„I sada kosovski izbor preti da razruši Vučićevu konstrukciju. Ako se to dogodi, neće mu biti jednostavno da ostane u fotelji predsednika Srbije“, zaključuje Komersant.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare