Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa je izjavio da će "bez ikakve dileme" prihvatiti mandat za stvaranje nove Vlade Kosova nakon obaranja vlade Aljbina Kurtija, u kojoj je DSK bila koalicioni partner koja je i zatražila izglasavanje nepoverenja.

Izjava Mustafe, lokalni mediji navode, usledila je zbog toga što Kurtijev pokret „Samoopredeljenje“ još uvek nije dostavio ime kandidata za novog premijera, i nakon najava predsednika Kosova Hašima Tačija da će mandat za stvaranje nove vlade dati drugoj stranci po broju glasova, DSK.

„U trenutku kada se ispune ustavni uslovi da se DSK ponudi mandat, mi ćemo sa partnerima dogovoriti kriterijume i bez ikakve dileme ćemo prihvatiti mandat za formiranje vlade“, kazao je Mustafa u pismenom odgovoru za portal Gazeta ekspres.

Prema njegovim rečima, Kosovu je sada potrebna Vlada sa punim mandatom i ovlašćenjima kako bi se zemlja suočila sa COVID-19 i ekonomskom krizom koju će pandemija izazvati.

Glavni odbor DSK je u utorak prihvatio predlog Mustafe za stvaranje nove koalicije sa Alijansom za budućnost Kosova, Socijaldemokratskom inicijativom i Alijansom za novo Kosovo za stvaranje nove vlade, u kojoj bi bili i predstavnici manjinskih stranaka.

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas objavio da će sledeće nedelje preduzeti „konačne ustavne korake“ koji bi omogućili formiranje nove Vlade Kosova.

„Sa punim legitimitetom Parlamenta i sposobnom da se bori protiv COVID-19 i služi narodu“, napisao je Tači na Tviteru.