Foto:European Union; Atila Ara-Kovač

Kontroverzni aspekti vanrednog stanja u Srbiji nisu ostali neprimećeni u Evropskoj uniji, pa je 20 evropskih poslanika potpisalo pismo upućeno komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju koje je sastavio njihov kolega Atila Ara-Kovač, u kojem se izražava zabrinutost povodom stanja ustavnih i ljudskih prava u Srbiji. Ara-Kovač za Europen Western Balkans navodi da je Varhelji u odgovoru potvrdio nameru Evropske komisije da pažljivo prati dešavanja u Srbiji i uključi ih u predstojeći izveštaj o napretku.

„Jasno je da će Evropski parlament, kao i države članice, detaljno raspravljati o predstojećem paketu proširenja (izveštajima Evropske komisije) i doneti svoj sud o postupcima gospodina Vučića i Vlade Srbije. Virus COVID-19 ne može biti izgovor za bilo kakvu zloupotrebu vlasti, što se, nažalost, dešava u Mađarskoj. Gospodin Varhelji takođe može da bude siguran da će EP pomno pratiti njegov rad, uključujući i onaj vezan za Srbiju. Očekujemo da se on jasno izjasni protiv bilo kakvih nedemokratskih koraka i učini sve što je u njegovoj moći da se, ukoliko se u Srbiji budu održali izbori, oni budu slobodni i pošteni“, naveo je Ara-Kovač.

On je naveo da pozdravlja što je „kontroverzno“ vanredno stanje ukinuto, ali da stalno moramo biti oprezni u pogledu vladavine prava i pratiti da li se predstojeći izbori u Srbiji održavaju na slobodan i fer način.

„Legitimno vanredno stanje nije neograničeno, ima datum isteka. O njegovom produženju trebalo bi da odlučuje demokratski izabrani parlament. Hitne mere moraju biti proporcionalne i demokratski kontrolisane. Parlamenti se ne mogu zabraniti. Moraju se čuvati evropske vrednosti, poput vladavine prava i slobode izražavanja. U demokratskim zemljama ljudi ne mogu biti pritvoreni samo zato što su izneli svoje mišljenje. Takođe, legitimne mere u vanrednom stanju nemaju za cilj osakaćivanje lokalnih vlasti, već ih podržavaju, ne žele da privatne kompanije dovedu pod državnu kontrolu i ne koriste vojsku nesrazmerno“, istakao je Ara-Kovač za EWB.

„Orban je postao otpadnik u EU“

On je naveo da je Viktor Orban postao otpadnik i u Evropskoj uniji i u Evropskoj narodnoj partiji, kao i da se njegova radikalna, neortodoksna, antievropska politika se nije isplatila.

„On je na periferiji evropske politike. Jedini prijatelji su mu gospodin Salvini, gospodin Kačinjski i gospodin Vučić. Ako gospodin Vučić nastavi da preduzima nedemokratske korake, moraće da preuzme odgovornost u slučaju da budu oštećeni izgledi za pristupanje Srbije EU“, rekao je Ara-Kovač.

On je dodao da je potpuno posvećen pregovorima o pristupanju Srbije, kao i da će zato pažljivo pratiti kako se razvija situacija u njoj.

„Jasno ću ukazati ukoliko Srbija bude želela da odstupi od vladavine prava, pošto Vlada Srbije mora da shvati da svaka nedemokratska mera može da dovede u opasnost evropsku budućnost Srbije“, naveo je Ara-Kovač za EWB.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare