Foto:Screenshot/Twitter/@istinajzer

"Srbija godišnje izveze oko 10 hiljada tona paradajza, u vrednosti od oko tri miliona dolara, a uveze između 28 i 30 hiljada tona paradajza. Polovina od tog uvoza dolazi iz Albanije", rekao je potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, i zapitao se da li je moguće da se paradajz u Srbiji baca, dok se uvozi tri puta više nego što izvezemo.

„Srbija je u prethodnih nekoliko godina iz Albanije uvozila prosečno 15 hiljada tona paradajza, što je polovina ukupnog uvoza od 30 hiljada tona, dok je ukupni izvoz iznosio 10 hiljada tona. To znači da više paradajza uvozimo iz Albanije nego što ukupno izvezemo“, rekao je Aleksić u programu „Otvoreno“, saopštila je Narodna stranka.

U videu naslovljenom „Paradajz republika“, Aleksić se pita kako je to moguće, a agrarni analitičar Branislav Gulan za Nova.rs odgovara da je sve moguće kada je na delu princip „lakše je uvesti nego proizvesti i prodati“.

Tu Gulanovu opasku dokazuje i situacija sa kraja jula, kada je na društvenim mrežama osvanuo snimak na kojem se vidi kako jedan nezadovoljni proizvođač baca ogromne količine paradajza u kontejner i poručuje: „Ne damo ništa za džaba, ovo je muka i znoj“.

„Nek dođu da skupljaju u kontejnere. Gospoda koja uživa pod klimu u ‘ladovinu, a ja da na 50 stepeni radim. Ne, u kontejner, pa neka skupljaju“.

Tako je ovaj ljuti proizvođač odgovorio na pitanje da li će to da „podeli narodu“.

Tvit je postavio korisnik ove društvene mreže uz komentar: „Dok država Srbija uvozi paradajz iz Albanije u leskovačkom kraju zbog katastrofalne otkupne cene ga bacaju. Srbija brale“.

Paradajz statistika – dramatičan pad izvoza

U 2019. godini, Srbija je izvezla ukupno 4.668 tona paradajza, a uvezla je oko pet puta više – čak 21.423 tona.

U prvoj polovini ove godine, desio se dramatičan pad našeg izvoza: na strana tržišta uspeli smo da plasiramo samo 85 hiljada tona, dok smo već uvezli 19.985 tona paradajza.

Svi su bolji prodavci od Srbije

Branislav Gulan za Nova.rs objašnjava da situacija sa paradajzom dokazuje da Srbija ima najgore organizovanu spoljnu trgovinu, jer se onda ne bi dešavalo da domaći paradajz propada dok se uvozi trostruko više.

Pročitajte još:

„Svojevremeno je ministar trgovine išao u Tursku da ugovara izvoz junećeg mesa. Nije ministrov posao da prodaje, nego da organizuje i pregovara o trgovinskim olakšicama“, ocenjuje Gulan, i podseća da proizvođači paradajza nisu jedini u problemu.

„Pre trideset godina, Jugoslavija je izvozila 54 hiljade tona ‘bejbi bifa’ godišnje, od kojih je 30 hiljada tona bilo iz Srbije. Danas, naša zemlja izveze oko 400 tona godišnje, sto puta manje nego ranije. E to sve govori i o podršci države, spoljnoj trgovini i brizi za selo i poljoprivrednika“, ocenjuje Gulan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare