Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Kampanja od vrata do vrata prerasta u pritisak pogotovo u manjim mestima, upozoravaju iz organizacije CRTA. Izjašnjavanje građana o tome za koga će glasati možda i ne bi bilo toliko sporno, da ih o tome ne propituju zaposleni u lokalnim samoupravama ili komunalnim preduzećima, piše N1.

Izvor: N1

Presednik SNS Aleksandar Vučić smatra da je način na koji njegova stranka vodi kampanju ispravan.

„Hoću da uđete u svako selo, u svaku kuću, primetio sam da ovi koji su lenji da rade, kažu išli su od kuće do kuće, prave mrežu kapilarnih glasova, pa šta je smisao političkih stranaka pred izbore, šta rade ovi u Americi nego idu od kuće do kuće“, rekao je predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić.

Dvojicu aktivista SNS-a koji su išli od vrata do vrata snimio je građanin koji se predstavio ka Nikola Sibanović i video podelio na društvenim mrežava.

„Ja sam Nikola Sibinović, kako se vi zovete? Kako se zovete, molim vas, dajte mi vaša imena da vidim ko ste vi da dolazite na kuću da me popisujete? Ko vam je za pravo dao da dolazite da popisujete građane?“, pita on u videu.

Sva pitanja ovog građanina, kao i mnogih koji ovih dana snimaju aktiviste SNS, ostala su bez odgovora. Kampanjom od vrata do vrata ne krši se zakon, međutim, kažu u Crti, može da se igra na strah.

„Kada sloboda preraste u pritisak da se građani ustručavaju da kažu za koga će glasati ili da misle da moraju da kažu da će glasati recimo za stranke na vlasti, to je nešto što je na kraju krajeva krivično delo“, rekao je Raša Nedeljkov, CRTA.

Jedna građanka iz Valjeva utvrdila je da na vrata zvone i lokalni funkcioneri.

„Jedan je plaćeni član gradskog veća, drugi je turistički inspektor. Došli smo da popričamo malo u vezi izbora da li ćete izaći za koga ćete glasati, kad sam pitala u ime koga dolazite, oni su rekli u ime gradske uprave, bila sam iznenađena, dodatno sam pitala jel ste iz gradske uprave ili u ime Srpske napredne stranke, rekli su ne ne ne, u ime gradske uprave“, rekla je Darija Ranković iz Valjeva.

Ceo prilog pogledajte na sajtu N1.