Foto: Fonet, Goran Srdanov/Nova.rs, Printscreen/VideoBeta

Promene u Srbiji uvek su donosili predsednički izbori, a mnogi već vide 2022. kao godinu u kojoj bi moglo doći do prekretnice u srpskom političkom životu. Osim izbora za predsednika države, tada će biti održani i oni za grad Beograd, a mogućnost da u isto vreme budu raspisani i parlamentarni izbori ne isključuju ni u Srpskoj naprednoj stranci.

Pre samo mesec i po dana u Srbiji su održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, ali malo ko veruje da će aktuelni skupštinski saziv izdržati ceo svoj mandat. Ne samo što opozicije u njemu nema, već što vlast, odnosno SNS sa svojim koalicionim partnerima (ko god to bio) očekuju veliki izazovi ove i narednih godina.

Ekonomisti upozoravaju da će se već na jesen ili zimu osetiti ekonomske posledice pandemije, a sve je veći pritisak na vlasti u Beogradu i Prištini da postignu sporazum o normalizaciji odnosa. Strani zvaničnici najavili su da bi on mogao da bude potpisan već ove godine.

Sve to bi moglo da dovede do toga da se nezadovoljstvo građana ponovo izlije na ulice i rezultira raspisivanjem i vanrednih parlamentarnih izbora, što je u današnjoj izjavi kao mogućnost pomenuo potpredsednik SNS Miloš Vučević.

Sa druge strane, Udružena opozicija Srbije najavljuje borbu za fer izbore, zajedničkog kandidata za predsednika i gradonačelnika Beograda i zajedničko učešće na mogućim republičkim izborima.

Politikolog Vuk Velebit za Nova.rs navodi da je uvek ključna godina ona u kojoj se održavaju predsednički izbori, jer su se na njima uvek u Srbiji dešavale promene. On ističe da kada imate parlament bez opozicije, kakav je ovaj, ne može se očekivati da ispuni ceo mandat, a naročito kada se najavljuje postizanje rešenja oko Kosova.

Foto:N1; Vuk Velebit

„Spajanje predsedničkih, parlamentarnih i beogradskih izbora je najveći politički događaj. Nema dileme da će 2022. biti značajna godina. Međutim, vlast se neće promeniti dok birači SNS ne vide jasnu alternativu na strani opozicije, koja mora da im ponudi sigurnost koju im daje Vučić“, ističe on.

Velebit kaže da ako opozicija odluči da izađe na izbore 2022. pod istim izbornim uslovima postavlja se pitanje zašto onda nije učestvovala na prethodnim i dodaje da je važno šta će opozicija ponuditi građanima u naredne dve godine.

„Čini mi se da su upali u zamku traženja fotorobota idealnog predsedničkog kandidata. Šta će se desiti ako taj kandidat izgubi na izborima, a opozicija se ne konsoliduje. Ukoliko se budu održavali parlamentarni izbori, najbolje bi bilo da se ide u dve kolone – čisto građanske, odnosno proevropske, i nacionalne. Međutim, ono što smo videli u prethodnih godinu dana, opozicione stranke su se više bavile međusobnim odnosima, a manje vlašću. Ima toliko svađa. Neki ljudi u opoziciji, koje ne krivim, zbog naslovnih strana u režimskim tabloidima, nose ogroman teret, a SNS-u više odgovara ukaljana, nego čista opozicija“, navodi on.

Docent na Fakultetu političkih nauka Dušan Vučićević ne isključuje mogućnost ni da do izbora na svim nivoima dođe već sledeće godine, mada veće šanse daje 2022. On dodaje da će razvoj događaja zavisiti od onog što se bude dešavalo u glavi jednog čoveka.

Dušan Vučićević Foto: medija centar beograd

„Bilo bi mi čudno da ovaj skupštinski saziv ispuni ceo mandat. Može se desiti da krajem godine nastupi velika ekonomska kriza, da građani ponovo izađu na ulice, pa da već sledeće godine imamo izbore. Kada je reč o Kosovu, skoro svake godine najavljuju nam rešenje krajem godine, a ispostavilo se da kraj godine ne dolazi nikako“, podseća Vučićević.

Kosovo kao kapisla za promene

Da za sada ništa ne ukazuje da bi 2022. godina mogla da bude prekretnica u Srbiji, bar ako je suditi po sadašnjim rejtinzima stranaka i raspoloženju građana, smatra Dragomir Anđelković, politički analitičar i poznavaoc prilika u SNS. On, međutim, ističe da bi do promene raspoloženja građana i rejtinga stranaka moglo da dođe ako vlasti u Srbije prihvate rešenje za Kosovo, za koje oni smatraju da je nepovoljno.

Foto: NOVA S

„Kosovo je važno pitanje koje mnogo toga može da preokrene. Veoma je bitno, iako na prvu loptu tako ne deluje. Građanima nije na prvom mestu prioriteta, ali kada se dođe do toga da bi prihvatile neko rešenje za koje oni misle da je nepovoljno, građani bi sigurno reagovali negativno i moglo bi da dođe do promena“, kaže Anđelković za Nova.rs.

Upitan da li povlačenje Aleksandra Vučića sa mesta predsednika SNS može da utiče na njegovu kandidaturu za mesta šefa države 2022, on navodi da u to ne veruje.

„I Putin se u jednom trenutku povukao sa mesta predsednika Jedinstvene Rusije. SNS je svesna da zavisi od rejtinga Vučića“, kaže Anđelković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare