Nova epizoda podkasta Snaga uma donosi priču o lepom detinjstvu u užasnom vremenu. Gost Miljane Nešković ovog ponedeljka je doktor prava i aktivista Savo Manojlović koji je ovom prilikom prvi put pred kamerama progovorio o odrastanju u Prištini, pretnjama njegovoj porodici, proterivanju uz pretnje smrću, ali i o prilagođavanju na život u Beogradu, po sasvim novim pravilima. Koliko su turbulentne političke okolnosti dečaka sa Kosova još u detinjstvu predodredile za život koji vodi danas? Koja je veza između porodica koje ovih dana u dolini Jadra trpe pritiske i pritisaka koje je doživljavala porodica Sava Manojlovića, ali i njihovih komšija sa Kosova? Ovo su samo neka od pitanja na koje se Savo osvrnuo u otvorenom razgovoru koji vraća kroz vreme, ali je istovremeno i aktuelniji nego ikad. 

Kako se prisetio, već u školi su srpska i albanska deca bila u odvojenim razredima, ta podela se nametala, ali je i cvetala kroz vršnjačko nasilje, pa je tako jedan njegov drug izboden nožem zato što je Srbin. S druge strane, u kraju u kom je Savo živeo kao dečak, oni Albanci koji su želeli da imaju normalne komšijske odnose sa Srbima morali su to da kriju:

POGLEDAJTE JOŠ

„Bilo je situacija, tada su među Albancima ljudi bivali označeni kao izdajnici (ako bi pomogli komšiji Srbinu), i bivali ubijeni na Kosovu. I nakon tog rata ste imali te vrste likvidacija i među samim Albancima iz mnogo razloga. Išlo se na to da se mora napraviti ta podela i taj sukob između ljudi. Tu za ljudskost nije bilo mesta, ona je na neki način isključivana. Ali i posle, i na političkoj sceni, kod Albanaca su te stvari rešavane ubistvima, jer je ta prva njihova politička elita, sem Rugove koji nije učestvovao u ratu, deo su bili vojni komandanti OVK, koji su zaista ratovali, mnogi su optuženi za ratne zločine“, rekao je Savo Manojlović koji je u Beograd sa porodicom prešao kao tinejdžer, nakon što je njegovom ocu „bilo jasno objašnjeno da može da se skloni ili će biti ubijeni“.

Tokom razgovora u novoj epizodi podkasta Snaga uma, Savo se prisetio rata i proterivanja iz perspektive dečaka koji maltene između dve košarkaške utakmice odraste, suočen sa realnošću ratnog sukoba i smrti, o trenucima koji su definisali njegov put pravne borbe, ali i o odnosu prema svemu zahvaljujući kom je uspeo da ne odraste u ogorčenog čoveka, već naprotiv u čoveka koji se kroz pravne kanale bori protiv onoga što smatra nepravdom.

BONUS VIDEO: Priča o uspehu Nenada Radujevića od devedesetih do danas: Ne plašim se problema

Komentari

Svi komentari (0)