Podeli:
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Poznati vašingtonski tim američke ragbi NFL lige više neće imati nadimak "Redskins" (crvenokošci), koji je nosio gotovo 90 godina, pošto je uprava kluba saopštila da će, posle pritiska nekih od najvećih sponzora, povući to ime i logo na kojem se nalazi profil američkog Indijanca.

Nije saopšteno koje će biti novo ime tima, ali uprava planira da ono bude utvrđeno pre početka nove NFL sezone u septembru, preneo je “Glas Amerike”.

PROČITAJTE JOŠ:

“Danas, objavljujemo da ćemo povući ime “Redskins” i logo, pošto smo okončali temeljnu analizu imena”, navodi se u saopštenju kluba, koji je 3. jula najavio da će sprovesti pomenutu analizu.

Vlasnik Den Snajder, koji je kupio klub 1999. godine, prethodno je rekao da nikada neće promeniti ime tima, ali je promenio stav, kada je korporacija “Fedeks”, koja ima prava na ime stadiona na kojem tim igra, u predgrađu Vašingtona Lendoveru, u Merilendu, apelovala na klub da promeni ime i zapretila da će raskinuti ugovor prema kojem bi trebalo da isplati još 45 miliona dolara.

Ubrzo posle “Fedeksa”, slično su reagovali i ostali veliki sponzori kluba, “Najki” (Nike), “Pepsiko” (PepsiCo) i Bank of Amerika (Bank of America).

Vašington “Redskinsi” osnovani su 1932. godine kao Boston Brejvsi, a samo godinu kasnije nadimak Brejvs promenjen je u Redskins.

Ubrzo pošto je klub objavio saopštenje o povlačenju imena i logoa, koje su aktivisti američkih starosedelaca dugo kritikovali kao rasnu uvredu, na Internetu je krenula debata o novom nadimku tima iz Vašingtona, navodi VOA.

“Redtejls”, “Dženerals” i “Prezidents” su izbili u prvi plan, dok je nadimak “Tramps”, po aktuelnom predsedniku SAD, bio jedan od autsajdera, sa šansama 500:1, prema podacima sportskih kladionica koje prati Oddshark.com.

Favorit na kladionicama je “Redtejls”, kojem se daju šanse 3:1, a koji slavi vojne pilote, elitnu jedinicu Afroamerikanaca koji su upravljali lovcima i bombarderima tokom Drugog svetskog rata, dodaje VOA.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar