Podeli
Foto: Nova S

Predsednik Sindikata zaposlenih u policiji Dejan Đukić podneo je krivičnu prijavu protiv direktora osnovnih i srednjih škola u Beogradu jer protivzakonito teraju decu da nose zaštitne maske. Reagovali su ministar prosvete i premijerka tražeći da se postupak obustavi, a Apelaciono tužilaštvo počelo je hitni nadzor Trećeg osnovnog javnog tužilaštva.

Narod bi rekao dokon pop i jariće krštava. Mada, niti je vreme dokolice, niti se obrazovni kadar koji poštuje naredbe Kriznog štaba može smatrati odgovornim. Za direktora Druge ekonomske škole u Beogradu reakcija na krivičnu prijavu policijskog sindikalca od strane trećeg javnog tužilaštva je sramna.

“Da, izazvalo je ogorčenje, izazvalo je gorčinu. Neverovatno kad su mi javili pojedini direktori iz Zemuna i sa Savskog venca da su pozvani, ja sam kao predsednik Skupštine društva direktora škola reagovao, odmah sam ima sastanak s ministrom, odreagovali smo”, rekao je predsednik Društva direktora škola Srbije Dejan Nedić.

Foto: Nova S

Prema njegovim rečima, to je ukinuto u roku od jednoga dana.

“Na osnovu naloga premijerke i našeg ministra i molbe, ukinuto je apsolutno dalje postupanje,  jer su i oni sami uvideli da je to nelogično”, rekao je Nedić.

I advokat Vladimir Gajić smatra da je potpuno besmisleno podnositi ovakve krivične prijave protiv učitelja i profesora, u vremenu kada su pored lekara, najugroženija društvena grupa zbog epidemiološkog rasula u kom se nalazi država.

“Taj iz sindikata policije bavi se izgleda kao svojom nekom delatnošću da podnosi krivične prijave protiv koga stigne. Ova mu je posebno zabrinjavajuća, ali s druge strane tužilaštvo koje reaguje na tu krivičnu prijavu i počinje da saslušava, odnosno da prikuplja ta obaveštenja od građana i kreće u akciju da saslušava nastavnike. To je stvarno skandal. I zbog tog skandala treba da odgovara isključivo treći osnovni tužilac, a to je Boris Pavlović”, smatra Gajić.

Foto: Nova S

Tužilaštvo po zakonu mora da reaguje na svaku podnetu krivičnu prijavu, ali se postavlja pitanje, zašto se po ovakvim krivičnim prijavima reaguje brzo, dok u nekim ozbiljnim predmetima, reakcije nema mesecima, nekad i godinama.

Prema rečima, člana Državnog veća tužilaca Radovana Lazića to je jako teško oceniti, jer postupanje po krivičnoj prijavi spada u fazu postupka koja nije dostupna javnosti i to je predistražni postupak iz koga se ne mogu davati informacije.

Foto: Nova S

“Jako je teško bez samog uvida u predmet, a ovde uvid u predmet praktično nije moguć, oceniti zbog čega neki predmeti dugo traju i dugo traje postupak samog odlučivanja o prijavi”, dodao je Lazić.

Podnosilac krivične prijave protiv prosvetara, Dejan Đukić, poznat je od ranije po brojnim tužbama. Glumca Branislava Trifunovića optužio je za povredu ugleda Srbije jer je u toku predstave pocepao srpsku zastavu. Nikola Jovčić, zaradio je prijavu jer je na Paradi ponosa nosio ikonu Isusa Hrista, sa oreolom obojenim u dugine boje. Inače, Đukić je bio hapšen, jer je u alkoholisanom stanju, predstavljajući se kao saobraćajac, zaustavljao automobile na auto-putu i od vozača tražio novac.

Ceo prilog novinara Đure Svilara u emisiji “Među nama” možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar