Podeli
probudi se

Dinamičan dan juče na Kosovu i Metohiji – ispred jedne apoteke u centru Kosovske Mitrovice došla je inspekcija sa polilcjom budući da je vršila proveru apoteka. Zbog toga se narod okupio uz povike i zvižduke, nakon čega je policija otišla, a vlasnik se zaključao kako mu ne bi bio zaplenjen inventar. Slično je bilo i u drugim apotekama u tom gradu. Zbog čega su srpski apotekari na udaru kosovske policije, u Jutarnjem programu Televizije Nova s Probudi se govorila je Tatjana Lazarević, urednica portala Kossev.

“Akciju je na terenu sprovelo kosovsko ministarstvo za zdravstvo, uz pomoć policije, a bilo je i pripadnika kosovske carine. Nije bilo neuobičajeno do sada da, kad postoji neki rizik, ove službe traže asistenciju kosovske policije. Nezvanični navod su da su ove službe tražile ono što su tražile i po drugim gradovima na Kosovu, a sada – i na severu. Vlasnik apoteke nam je kazao da su od zaposlenih tražili kosovske diplome i tražili su lekove koji su na listi kosovskog registra lekova. A to je nemoguće jer na severu funkcioniše zdravstveni sistem Republike Srbije – lekovi, bolnice, osoblje”, kaže Tatjana Lazarević.

Pročitajte još:

Kako navodi, uz sve to, teška okolnost je što stanovnišvo na severu ne može da nabavlja lekove na državni recept, nemoguće ih je kupiti u državnoj apoteci na severu. Zato su privatne apoteke važne. U suprotnom, građani mraju da putuju u Rašku, što je teško posebno onima kojima lekovi trebaju svaki dan.

Lazarević kaže i da je moguće da postoji politička pozadina iza svega.

“U praksi je nemoguće tražiti kosovske diplome, a tražili su ih. Akcija je bila usred bela daan, u centru grada, a bezbednosno je rizična, i sve to kad je tenzija zbog pandemije. S druge strane, integracija srpskog zadravstva u kosovski sistem nije dogovorena u Briselu i ne može se rešavati na terenu tako gabaritno”, kaže Tatjana Lazarević i dodaje da proces verifikacije srpskih diploma Univerziteta u Prištini ide mučno i sporo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar