Podeli

Srbija je u vrhu evropske liste po siromaštvu i nejednakosti. Ova anketa sprovodi se od 2012. godine i prema rečima profesrke Ekonomskog fakulteta Jelene Žarković, od tada se situacija neznatno promenila. Razlozi za to su brojni, istakla je profesorka Žarković, koja je zajedno sa ekonomskom novinarkom Radojkom Nikolić gostovala u jutarnjem programu "Probudi se" na NOVA S.

Tranzicija, uništavanje poslova, a potom i globalni tokovi koji su došli do Srbije i promenili samu prirodu posla, uticalo je prema rečima Jelene Žarković na nejednakost među građanima u Srbiji.

“Kada se kaže da se menja sama priroda posla – ne samo da smo gubili poslove zbog tranzicije, već su došli novi poslovi – privremeni, povremeni, ljudi su počeli da rade više poslova”, ukazala je Žarković.

Na to su uticale i politike koje smo donosili.

“Poreska politika, koji smo usvojili 2000. godine, jednako oporezuje i bogate i siromašne. U Srbiji ima oko 250.000 korisnika socijalne pomoći. Poslednji put smo 2011. godine menjali naččin kako se obračunava ta pomoć, ali je ona i dalje restriktivna, veoma je niska. Da bih vam pojasnila evo jednog primera: jednočlana domaćinstva, a to su često staračka, mesečno na ime novčane socijalne pomoći primaju 8.000 dinara. Dečji dodatak je takođe vrlo nizak – 2.000 dinara po detetu”, navela je profesorka Jelena Žarković.

Ekonomska novinarka Radojka Nikolić podseća da smo prolazili kroz mnogo kriza.

“Svaka kriza stgara nove siromašne. Iskustvo je pokazalo da posle svake krize izađemo još siromašniji, a to će se dogoditi i posle ove – milijarderi će dobiti još više, a siromašni postaju još siromašniji”, rekla je Nikolić.

Profesorka Jelena Žarković je ukazala da je velika stopa siromaštva izražena među mladima.

“Podaci pokazuju da je šest odsto zaposlenih siromašno, ali imate skoro 45 odsto nezaposlenih. Među dvoroditeljskim porodicama sa troje i više dece 50 odsto je siromašno. Porezi treba da budu niži, ali za niže zarade, a to se potom kompenzuje progresivnim režimom oporezivanja, da oni koji prihoduju više, plaćaju veći porez”, istakla je Žarković.

Kriza je, kako kaže – pravi trenutak da pretresemo politike da vidimo šta je dobro šta ne.

Suština je, istakla je – izmeniti socijalna davanja, poresku politiku, uticati na siromaštvo dece, povećati iznose socijalnih naknada, i uvesti koncept socijalne penzije za starije od 65 godina.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar