Podeli

Profesor Bogoslovije Svetog Save Goran Radenković rekao je da je preminuli patrijarh Irinej bio čovek mira i kompromisa, a da o tome govori podatak da je čak 22 puta odlazio u SAD kako bi rešio raskol u ondašnjoj crkvi, koji je trajao čak od 1968. godine.  

Radenković kaže da će se njegova svetost, pre svega, odlikovati svojom snagom za kompromisima.

Patrijarh Irinej Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“On je bio čovek ravnoteže i čovek koji je umeo da balansira suprotnosti i antagonizme našeg društva, posebno sekularizma, da se okrene oko sebe i da sagleda stvarnost kakva jeste, da donese prave i mudre odluke. Danas bujaju ekstremizmi, njegova svetost je, ipak, bio čovek mira i saradnje. Jedna harmonična ličnost”, kaže Radenković u Probudi se na televiziji Nova S.

Govoreći o svojim susretima sa njim, Radenković je istakao patrijarh Irinej prethodno bio episkop niški, te da je bio i rektor Bogoslovije u Prizrenu.

“On je imao pedagoško i profesorsko iskustvo, tako da je često u Svetom arhijerejskom sinodu bio zadužen za prosvetu. Obilazio je škole, razgovarao sa nama, imao je jedan konzervativniji odnos, blagi otklon prema liberalnoj teologiji, ali je imao razumevanja za moderna društvena kretanja. Bio je prosti pobornik slobodne crkve u slobodnoj državi. “Vaš čas i ta edukacija je liturgija. Ono što je za mene liturgija, to je ovo za vas”, tako mi je govorio. . Bio je tih i jedno iznenađenje na mestu poglavara SPC”, ocenio je Radenković i dodao da je, ipak, bilo mnogo sličnosti između ova dva poglavara SPC.

“Pavle je bio čovek koji u teškim vremenima ratnih sukoba nije izgovorio nijednu reč koja bi povredila bilo koju stranu. To će odlikovati i partijarha Irineja, taj pacifizam. I jedan i drugi su bili mirotvorni. Irinej je čak 22 puta odlazio u SAD kako bi ujedinio naše sveštenstvo. To je bilo 1992, išao je zajedno sa patrijarhom Pavlom, radili na tom raskolu koji je trajao od 1968. i na ujedinjenju i dogovoru. On je bio čovek koji je balansirao sa državom, ali imao i blagi otklon prema tome”, naveo je Radenković i zaključio da je, ipak, najveći uspeh preminulog patrijarha dovršavanje izgradnje Hrama Svetog Save.

“Taj hram treba da bude sinteza svega onoga što je srpski narod doživeo u prošlosti. Taj hram je jedna snažna nacionalna poluga, hram okupljanja”, zaključio je Radenković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar