Podeli
Foto: Nova S

U Srbiji raste onlan kupovina. Podaci kažu da je u Srbiji zabeleženo 3, 8 miliona transakcija preko interneta. Imamo li mi kulturu onlajn kupovine i prodaje ili nas je nudžda naterala da naučimo da kupujemo preko interneta?. Ono što je mnogo važnije jeste da li mi znamo naša prava, jesu li nam otvorene sve mogućnosti u virtuelnim transkacijama. O tome u emisiji "Među nama" govorili su Jovanka Nikolić iz Asocijacije potrošača Srbije i Marko Mudrinić sa portala netokracija.rs.

Na pitanje da li bi sve bilo drugačije, pa i za Crni petak, da smo razvili sve mogućnosti da bezbrižnije,lagodnije kupujemo od kuće, Jovanka Nikolić je rekla da je onlajn kupovina, u stvari kupovina iz fotelje i izvan prostorije poslodavca koja je regulisana Zakonom o zaštiti potrošača.

“To su jedine dve odredbe koje se mogu primeniti i koje su dale mogućnost da potrošači, na neki način, budu zaštićeni. Iako stalno pričamo o zaštiti i pravima potrošača, činjenica je da ona jesu unapređena, ali primena u praksi nije 100 posto sigurna”, rekla je ona.

Ukazujući da primena u onlajn praksi napreduje, Nikolić je istakla da je populacija do 35 godine starosti godinama tako kupovala i da joj to nije strano a da im se sada, sa pandemijom, priključila i starija populacija, koja tako kupuje uz pomoć mlađih.

“Sve što se kupi onlajn ili dolaskom i nuđenjem na vašem pragu neke robe i vi pristajete i kupujete jeste jedan vid kupovine na daljinu. Svaki potrošač mora da zna da robu može da vrati 14 dana od dana kupovine, a to znači kada je stigla do njega, kada je otvorio i video šta je uzeo”, objasnila je ona.

Ukazujući na činjenicu da mi u Srbiji još uvek nemamo Paypal Marko Mudrinić je rekao da ti servisi nemaju nikakav efekat za internet kupovinu jer najveći broj naših građana poseduje kartice.

“U 2020. godini internet trgovina nije i ne treba da bude bauk”, ukazao je Mudrinić, komentarišući današnje gužve na Crni petak u tržnim centrima, i to u doba epidemije koronavirusa.

O čemu su još govorili Jelena Nikolić i Marko Mudrinić pogledajte u video prilogu:

Komentari

Vaš komentar