Podeli

Šta je epilepsija, kako postupiti kada neko pred nama ima epi-napad i da li video-igrice mogu da ga isprovociraju bila je tema jutarnjeg programa "Probudi se" na NOVA S, o kojoj je govorila dr Katarina Bajec.

“Generalno , sama video-igrica neće dovesti do napada kod osobe koja nema epilepsiju. Međutim, postoji prag osetljivosti na pojavu napada, u ovom slučaju na svetlosni stimulus”, navodi dr Katarina Bajec.

Ko ima niži prag – reagovaće nepovoljno.

“Nisu samo igrice u pitanju, već i neki sadržaji na televiziji, ali i u bioskopu. U Japanu je zabeležen slučaj, nakon jedne epizode Pokemona, da je bilo oko 700 prijema u bolnicu osoba sa simptomima epi-napada”, navela je ona.

U svakom slučaju, ne bi trebalo slika u koju se gleda ima više od tri treptaja u sekundi.

“U ekran treba da se gleda u dovoljno osvetljenoj prostoriji, inače i to može da provocira napad. Postoje i dodatni brojni provocirajući faktori. To može da bude i  infekcija, povišena telesna temperatura, stres, nizak šećer u krvi…. Sve to može da isprovocira pojavu epileptičnog napada”, istakla je dr Katarina Bajec.

Epileptični napad, inače, ne mora da izgleda kao ono što viđamo u filmovima kada pacijent pada, ima grčeve, pena mu ide na usta. To je, navodi dr Bajec – generalizovan napad.

“Međutim epileptični napad može da bude i samo kratkotrajna odsutnost koja traje par sekundi”, ukazala je ona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar