Podeli

Tema Jutarnjeg programa televizije Nova S "Probudi se" bila je demografska situacija u Srbiji i poslednje procene UN koje pokazuju da je naša zemlja među deset država sa najbržim padom populacije, pa sada 20,7 odsto ukupnog stanovništva čine oni stariji od 65 godina. Demografkinje Gordana Bjelobrk i Vesna Lukić upozoravaju na to da ćemo u budućnoti kao nacija biti sve stariji.

“Svaki peti stanovnik Srbije je stariji od 65 godina. Sve je manje mladog stanovništva koje treba da bude potencijal”, kaže Bjelobrk i iznosi prognoze prema kojima će 2045. svaki četvrti stanovnik Srbije biti stariji od 65 godina.

Prosečna starost srpskog stanovništva sada je 43,3 godine. Najviše mladih je u Beogradu, a najviše starih u istočnoj i južnoj Srbiji.

Ipak, demografkinje iz Republičkog zavoda za statistiku i Instituta društvenih nauka ukazuju na to da Beograd nije stecište mladih zbog većeg rađanja, nego zbog doseljavanja.

“Spoljne migracije više privlače pažnju, ali u odnosu na raspoložive procene ove unutrašnje su veće”, kaže Lukić i dodaje da su razlozi uglavnom ekonomske prirode.

Statistika pokazuje i da raste broj razvoda, dok se broj skoloplejnih brakova standardno drži izmežu 35.000 i 36.000 godišnje. Sve više je onih koji žive u vanbračnim zajednicama.

Gošće “Probudi se” iznele su i jedan optimističan podatak, prema kojem je u 2019. godini rođeno oko 450 beba više nego godinu dana ranije. U porastu je broj onih koji se odlučuju na treće dete.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar