Podeli
Startap
Foto: Rawpixel Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Alan Sumina i Zoran Vučinić, osnivači Nanobita su prva dva velika startap milionera u Hrvatskoj.

U četvrtak je švedski Stillfront Group koji, koji poslednjih godina mahnito kupuje free-to-play studije za izradu mobilnih igara, objavio da preuzima najvećeg hrvatskog proizvođača mobilnih igara Nanobit, i to za 125 miliona evra, piše Jutarnji.hr. Reč je o najvećoj akviziciji ne samo u hrvatskom gejmingu, nego i u ukupnoj hrvatskoj IT industriji, uporedivoj s velikim akvizicijama u telekomunikacijama i poljoprivredi.

Akvizicija Nanobita daleko je iznad, na primer, iznosa koji je hrvatski Telekom izdvojio za IT kompaniju Combis (25,5 miliona evra), a nadmašuje i jednu od većih akvizicija u turizmu, kad je Valamar za 23 miliona evra preuzeo Hotele Makarska. Preuzimanje Nanobita bliže je iznosu koji je United grupadala za trećeg mobilnog operatera Tele2 Hrvatska, 220 miliona evra, ili iznosu koji je francuski Lactalis dao za Dukat, 280 miliona evra.

Pročitajte još:

Prema uslovima koji su hrvatski startapaši uz pomoć EY-a dogovorili sa Stillfront Groupom, a koje su Šveđani pedantno objavili na svojim sjatovima, Alan Sumina i Zoran Vučinić, svaki ponaosob, do kraja godine mogu očekivati da će im na račun u banci leći oko 200 miliona kuna, i to neoporezivih. Uz to, svaki će dobiti još oko 90 miliona kuna u deonicama kompanije Stillfront grupa. Na taj način realizovaće se prvi deo akvizicije u kojem će hrvatski duo na Šveđane prepisati 78 odsto vlasništva Nanobita.

U drugom krugu, za dve godine, trebalo bi da im po sličnom modelu, 70 odsto u kešu, a 30 odsto u deonicama, pripadne razlika od najviše 48 miliona dolara ili oko 300 miliona kuna. Iznos koji će ponovo podeliti. U sve to nisu uračunate naknade posrednicima i EY, ali Stillfront grupa nije išla u takve detalje.

Kada se znaju sve te brojke, nije neobično što je na hrvatskoj investicionoj i gejming sceni nastupilo oduševljenje. Postoje druge kompanije, poput Infobipa i Rimac Automobila, čiji osnivači sede na učešćima koji vrede i mnogo više, ali u hrvatskom startap svetu još niko nije uspeo da proda svoje poslovanje, odnosno napravi “exit” u iznosu koji su postigli Alan Sumina i Zoran Vučinić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar