Podeli
Startap
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Informatička firma iz Vodnjana u Hrvatskoj privukla je američki fond koji je u nju uložio 200 miliona dolara.

IT stručnjacima, a posebno ljudima koji su van tog sektora je trebalo dosta vremena da shvate čime se bavi “Infobip”, softverski startup iz Vodnjana čiji su klijenti WhatsApp, Uber, Burger King, velike banke i telekomi, piše Jutarnji. Ni trojica osnivača, braća Silvio i Robert Kutić kao i Izabel Jelenić, nisu se preterano trudili da to objašnjavaju.

Oni su primili investiciju američkog fonda One Equity Partners u iznosu većem od 200 miliona dolara, i tržišna vrednost im se sada procenjuje na više od milijardu dolara, pa kreću u širenje biznisa i strateške akvizicije na američkom tržištu kao deo pripreme za izlazak na neku od svetskih berza.

U pitanju je vodeća informatička kompanija u Hrvatskoj i regionu koja je osnovana pre 14 godina, a pruža tehnološka rešenja preko kojih druge kompanije komuniciraju sa svojim klijentima, među ostalim i preko WhatsAppa i Vibera, a sebe opisuju kao “globalnu višekanalnu komunikacijsku platformu u oblaku”.

Silvio Kutić kaže da nameravaju da postanu predvodnik ere koju naziva “interakcija 4.0”, u kojoj će surfovanje sajtovima ili skidanje mobilnih aplikacija zameniti “konverzacijskom interakcijom kao osnovom komunikacije”. U Hrvatskoj imaju kampus u Vodnjanu, drugi grade pored Zagreba, u svetu imaju više od 60 ofisa i ukupno više od 2.100 zaposlenih. Prošle godine su imali prihod od 602 miliona evra a poslednjih deset godina su prosečno rasli 48 odsto.

Iza njujorškog investicionog fonda One Equity Partners koji će uložiti 200 miliona dolara u Infobip stoje potpredsednik Ante Kušurin, a u istom timu je i bivši teniser Mario Ančić koji se poslednjih godina bavi i investicionim bankarstvom i savetovanjem fondova.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar