Foto: Unsplash / kamala-bright

Mnogi odrasli ljudi brinu o očuvanju mišićne mase i zdravlja kostiju kako godine odmiču. Ishrana bogata hranljivim materijama može značajno doprineti očuvanju vitalnosti, a jedno voće privlači sve više pažnje zbog svojih korisnih svojstava – suva šljiva.

Jedna od vodećih istraživačica na ovom polju je dr Meri Džejn De Souza sa Univerziteta Penn State. Njena istraživanja usmerena su na to kako suve šljive utiču na mišićnu masu i strukturu kostiju, posebno kod osoba starijih od 45 godina, koje se suočavaju s prirodnim promenama povezanim s menopauzom.

Mišićima i kostima je potrebna dodatna podrška

Postepen gubitak mišićnog tkiva s godinama može smanjiti fizičku snagu i izdržljivost. Istovremeno, manja gustina kostiju povećava rizik od preloma. Zbog toga osobe starije od 45 godina sve češće traže jednostavne i efikasne načine da kroz ishranu podrže svoje zdravlje.

Pročitajte još

Najnovije studije ukazuju da upravo suve šljive mogu biti odličan saveznik u toj borbi. One su bogate nutrijentima – uključujući vitamine i polifenole, biljne hemijske supstance koje imaju antioksidativno dejstvo i pomažu očuvanju zdravlja ćelija.

Više od vlakana – suve šljive hrane i kosti i mišiće

Suve šljive Foto: Pixel-Shot, Pixel-shot / Alamy / Profimedia

Iako se suve šljive često pominju kao saveznik dobre probave zahvaljujući vlaknima, njihovi benefiti idu mnogo dalje. Naučnici ističu da sadrže elemente koji doprinose očuvanju mišićne mase. Istraživanja sugerišu i da mogu povećati nivoe IGF-1 hormona, koji ima važnu ulogu u rastu i regeneraciji kostiju i mišića.

Pored toga, sadrže prirodni alkohol sorbitol i određene organske kiseline koje mogu doprineti stabilizaciji nivoa šećera u krvi. Deluju tako što usporavaju apsorpciju glukoze, omogućavajući telu da bolje iskoristi energiju, što doprinosi boljoj ravnoteži energije tokom dana.

Šta kaže najnovije istraživanje

„Ovo je prvo nasumično kontrolisano istraživanje koje analizira trodimenzionalne promene u koštanom tkivu, uključujući strukturu, geometriju i procenjenu čvrstinu“, izjavila je dr De Souza.

Njen tim sa Penn State univerziteta proučavao je uticaj suvih šljiva na strukturu kostiju kod žena u postmenopauzi. Rezultati su pokazali da svakodnevna konzumacija suvih šljiva usporava tipične degenerativne promene koje se javljaju na kostima kod žena nakon menopauze.

Žene koje su svakog dana konzumirale četiri do šest suvih šljiva zabeležile su očuvanje gustine kostiju u odnosu na one koje ih nisu konzumirale.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar