Zašto je dobro piti sok od nara Foto: Instagram / mrguthealth

Prema rečima stručnjaka za zdravlje creva, koji svakodnevno pije voćne sokove, postoji niz zdravstvenih koristi povezanih sa određenim sokovima.

Iako voćni sok možda nije prva stvar koja vam padne na pamet kada birate zdrav napitak, ne bi trebalo da ga zanemarite. Stručnjak za zdravlje creva otkrio je zašto neki voćni sokovi mogu biti izuzetno korisni za vaše zdravlje, pri čemu je dokazano da pomažu u snižavanju nivoa glukoze u krvi i poboljšanju osetljivosti na insulin.

Ovaj savet podelio je Džordan Hauort, fiziolog sa masterom iz kliničkog istraživanja, koji na svom popularnom Instagram profilu deli savete. U jednom od svojih najnovijih video zapisa, Džordan je otkrio da svakodnevno pije sok od nara.

„Voćni sok ne sadrži samo šećer – ceđeni sok od celog voća zapravo ima dokazane zdravstvene koristi za vaša creva i metabolizam“, objasnio je.

Nar je bogat raznim hranljivim materijama i odličan je izvor:

  • magnezijuma, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska i nivoa glukoze,
  • vitamina E, koji je antioksidans,
  • vitamina K, koji je ključan za zgrušavanje krvi

Sok od nara je koristan kod upalnih bolesti creva

Sok od nara Foto: Vasyl Avramenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Postoje dokazi koji ukazuju na to da bi sok od nara mogao biti koristan za osobe sa upalnim bolestima creva (IBD) i drugim probavnim problemima, zahvaljujući sadržaju polifenola. Trenutno se sprovode istraživanja kako bi se utvrdilo može li sok od nara smanjiti markere upale kod osoba sa IBD-om.

Međutim, neki ljudi su nakon konzumacije soka od nara imali dijareju, što je čest simptom IBD-a.

„Neki voćni sokovi, poput soka od narandže i nara, dokazano smanjuju nivo glukoze u krvi i poboljšavaju osetljivost na insulin, čak i kod osoba sa dijabetesom tipa 2. To bi moglo biti zbog visokog sadržaja polifenola u tim sokovima. Polifenoli su antioksidansi koji očigledno pomažu tkivima u telu da metabolizuju glukozu“, objasnio je Džordan.

On je dodao: „Postoje studije koje pokazuju da polifenoli mogu poboljšati sastav crevne mikrobiote, slično probioticima.“

Džordan je uključio voćne sokove u svoju ishranu, pod uslovom da su organski. „Volim da pijem stopostotni voćni sok uz obrok i obično biram voće bogato polifenolima, poput narandže, nara ili grožđa (uključujući crno vino)“, rekao je.

NHS savetuje ograničavanje konzumacije voćnog soka i smutija na maksimalno jednu malu čašu (150 ml) dnevno.

Ako ne pijete stopostotni voćni sok, uvek je važno obratiti pažnju na dodat šećer. Ukoliko uzimate određene lekove zbog nivoa glukoze u krvi ili dijabetesa, neophodno je da pratite preporuke lekara i konsultujete se sa stručnjakom pre nego što napravite bilo kakve promene u ishrani ili načinu života, piše Mirror.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar