Kanabis; Foto: Vitalij Sova / Alamy / Alamy / Profimedia

Šarlot Figi, 13-godišnja devojčica koja je bolovala od epilepsije i koja je pokrenula revoluciju u korišćenju medicinskog kanabisa, preminula je od komplikacija za koje je sumnja da su izazvane Covidom-19.

Vest o smrti devojčice se prvo pojavila na Fejsbuk strani njenih roditelja.

„Cela naša porodica se razbolela početkom marta, ali se na početku nismo uklapali u kriterijume za testiranje na Covid-19. Zbog toga nam je rečeno da se sami lečimo kod kuće, ukoliko nam se simptomi ne pogoršaju. Šarlotini simptomi su se pogoršali, pa je trećeg aprila primljena u dečju bolnicu. Lečili su je od Covida-19 na posebnom odeljenju gde su sprovedeni svi medicinski protokoli.

Šarlot
Šarlot; Foto: Printscreen CNN

U petak trećeg aprila je testirana i rezultati na Covid-19 su bili negativni, pa je puštena kući petog aprila kada je delovalo da se njeno zdravstveno stanje popravilo. Šarlot je imala napad rano ujutru sedmog aprila, usled čega je došlo do zastoja u disanju i infarkta. Napadi ovog tipa nisu nepoznati u ovoj bolesti i pozvali smo hitnu pomoć da je vrate u bolnicu.

S obzirom na to da je cela naša porodica bila bolesna već oko mesec dana, i uprkos negativnom testu, lečili su je kao da je obolela od Covida-19. Njen borbeni duh je izdržao koliko god je mogao i na kraju je mirno preminula na našim rukama“, piše Šarlotina majka Pejdž.

Priča o Šarlot počinje 2009. kada su njeni roditelji odlučili da joj daju medicinski kanabis pokušavajući da olakšaju Dravetov sindrom od kog je bolovala. Svi njihovi pokušaji da medicinski, terapijama i lekovima pomognu maloj Šarlot nisu uspeli. Devojčica u petoj godini nije mogla da hoda niti da govori i bila je na infuziji.

U Koloradu se kanabis koristio kod teških oblika epilepsije od 2000. i smanjivao je grčeve, napade i epileptične krize pacijenata.

Pročitajte još:

Šarlotina porodica je odlučila da proba i rezultati su bili vidljivi odmah. Šarlot su davali ulje kanabisa sa visokom koncentracijom CBD (kanabidiola) i niskim THC-om (tetrahidrokanabinola). Nekoliko stotina napada, koliko ih je devojčica imala nedeljno, nestali su. Uspeh je bio takav da je nastao pokret koji se širom sveta zalagao za korišćenje kanabisa u medicinske svrhe.

Ostvareni rezultati su doveli do uvođenja prvog leka na bazi kanabisa koji je odobren upravo za lečenje epilepsije rezistentne na lekove.

Šarlotina priča je postala poznata 2013, zahvaljujući dokumentarcu dr Sanjai Gupte koji je emitovan na CNN. U tom filmu Šarlot se smeje i igra i objašnjeno je da su njeni epileptični napadi drastično opali. Od tog trenutka počinje masovna selidba porodica bolesne dece u Kolorado i njih su u američkoj štampi tada zvali „marihuana izbeglice“.

Danas su u SAD 34 države legalizovale upotrebu medicinskog kanabisa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram