određivanja bola u stomaku prema mapi stomaka
Foto: Nova.rs

Bol u stomaku može doći iz različitih razloga, a poznavanje devet regija i četiri kvadrata stomaka može pomoći da prepoznate uzroke bola i identifikujete potencijalne probleme.

Bol u stomaku može biti znak raznih zdravstvenih stanja, od jednostavnih gasova i zatvora do ozbiljnijih problema kao što su kamen u žuči ili pankreatitis. Razumevanje vrste bola, njegove tačne lokacije i intenziteta može pomoći da svoje zdravlje stavite na prvo mesto i da na vreme potražite odgovarajuću medicinsku pomoć i sprečite pogoršanje simptoma.

Važno je da se upoznate sa devet regija stomaka kako biste bolje razumeli kako probavni organi funkcionišu i kako su podložni različitim medicinskim problemima.

Regije stomaka

Zamislite svoj stomak podeljen na devet kvadrata, slično tabli za „iks-oks“. Da pojednostavimo, označili smo ove regije brojevima: gornji red čine regije 1, 2 i 3 (desna, srednja i leva), srednji red obuhvataju regije 4, 5 i 6, dok donji red uključuje regije 7, 8 i 9.

Kao što vidite ukoliko vas boli u gornjem delu, s desne strane možda se radi o jetri, žučnoj kesi, tankom crevu, desnom bubregu. Ako se bol proteže po sredini gornjeg stomaka moguće da je u pitanju želudac ili dvanaestopalačno crevo. Bol gore s leve strane ukazuje da je možda u pitanju slezina, debelo crevo, levi bubreg, pankreas.

Donja desna strana može da bude slepo crevo, cecum, sredina ukazuje na bešiku, zadnji deo debelog creva i kod žena na reproduktivne organe, a leva donja zona upozorava na silazno debelo crevo ili sigmoidno debelo crevo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare