Šest super salata sa jajima od Uskrsa

Recepti 03. maj. 202115:19 > 15:26
Podeli:
salata s jajima
Salata s jajima; Foto: Rezeda Kostyleva / Panthermedia / Profimedia

Ako vam je ostalo kuvanih jaja od Uskrsa, možete ih iskoristiti kao osnovu za neku od sjajnih obrok salata.

Salate s jajima su kao poručene za period posle Uskrsa – hranljive su i mogu da pokriju bilo koji obrok, a iskoristićete kuvana jaja kojih verovatno imate i viška. Naravno, uvek ih možete dodati u omiljenu rusku salatu, ali ako želite nešto drugačije, imamo nekoliko predloga. Za početak, čuvena „mimoza“, koja je i ime dobila po dekoraciji od žumanaca, a naše bake su je uvek pravile u ovom periodu…

Mimoza salata

Sastojci:

4 veća krompira

6 jaja

2-3 pavlake

1 majonez od 100 gr

stišnjena šunka, šunkarica 200-300 gr

pola tegle kiselih krastavčića

300 gr kačkavalja ili trapista

so i biber

Pročitajte još:

Priprema:

Krompir obariti u ljusci pa ga skroz ohladiti i izrendati na krupnije rende. Izrendati i tvrdo kuvana jaja i sir. Sitno iseckati šunku i krastavčiće, umutiti pavlaku i majonez. Činiju tanko premazati uljem, pa staviti krompir, posoliti i pobiberiti i premazati smesom pavlake i majoneza. Redom slagati šunku, pa jaja i sir, pa krastavce, pa opet premazati pavlakom i majoneziom, posoliti i pobiberiti. Ponoviti postupak još jednom, a onda dekorisati izrendanim žumancetom.

Poljska salata

Sastojci:

4 srednja krompira

2 srednje šargarepe

4 jaja

6 kiselih krastavaca

2 manje jabuke

2 kašike gustog jogurta

5 kašike majoneza

1 kašika senfa

struk mirođije

so i biber po ukusu

Priprema:

Skuvajte krompir i šargarepu, pa ih isecite na kockice. Iseckajte i kuvana jaja, kisele krastavce i jabuke. Usitnite mirođiju. Jogurt, majonez i senf umešajte u sos. Prebacite sve sastojke u istu činiju i mešajte dok se lepo ne sjedini. Začinite po ukusu.

Francuska salata s jajima

Sastojci:

4 jajeta

2 veća krompira

80g boranije

400g majoneza (ili 60/40 majoneza/kiselog mleka)

sok jednog limuna

3-4 mlada luka

3 kašike maslinovog ulja

so, biber

nekoliko crnih maslina

Priprema

Krompir dobro operite, boraniju očistite, sve zajedno obarite. Boraniju sitno iseckajte i posolite, začinite maslinovim uljem i polovinom limunovog soka. Krompir izrendajte i začinite ostatkom limunovog soka, solju i biberom. Skuvana jaja ogulite i takođe izrendajte. U posudu za salatu ređajte sloj boranije, sloj krompira, majonez, jaja i ponavljajte dok se sastojci ne potroše. Ukrasite rendanim jajima, seckanim mladim lukom i crnim maslinama.

Lagana salata od jaja

Sastojci:

8 jaja

220 g kiselog mleka

3 kašike majoneza

kašika senfa

kašičica mirođije

1/4 kašičice belog luka u prahu (ili 2 čena)

so, biber

1/4 šolje sitno seckanog celera

1/4 šolje sitno seckanog mladog luka

Priprema:

Jaja treba da su tvrdo skuvana i isečena na kockice. U posudi pomešajte kiselo mleko, majonez, senf, beli luk i sušenu mirođiju. Dodati sitno iseckan luk i celer i dobro umešajte. U dobijenu smesu dodajte jaja i ponovo mešajte. Začinite i držite u frižideru. Možete je jesti kao salatu i kao namaz.

Američka salata od jaja

Sastojci:

6 jaja

1 limun

vorčester sos

kašika senfa

4 kašike majoneza

celer

svež peršun

mladi luk (5 – 6 pera)

kašičica smeđeg šećera

so, biber po ukusu

Pročitajte još:

Priprema:

Skuvana jaja se oljušte i iseku se na krupne komade. Peršun, celer i mladi luk se iseku na sitno. U posudi se umute majonez, senf, sok od limuna, Vorčester sos po ukusu, so, biber i braon šećer. Dodaju se isečena jaja, sitno iseckan celer, luk i peršun. Promeša se dobro i ohladi, a salata od jaja se često servira i kao sendvič na integralnom hlebu sa malo zelene salate. Ako volite pikantno, možete da je dodatno pospete biberom i krupno mlevenim čilijem.

Salata od jaja s tunjevinom

Sastojci:

6 jaja

2 šargarepe

60g sira

1 konzerva tunjevine u biljnom ulju

100g krem sira

1 kašika majoneza

1 limun

6 kiselih krastavčića

so, biber

Priprema: 

Skuvati šargarepu i iseći je na sitno, iseckati i krastavčiće i sve umešati sa majonezom, krem sirom, tunjevinom. Posoliti i pobiberiti. Limun oljuštiti i iseći na sitne komadiće, dodati u salatu i umešati. Izmrviti sir i iseckati jaja na sitno pa dodati u salatu. Sve umešati i služiti hladno.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar