Foto: Credit line: Universal Images Group / DeAgostini / Alamy / Alamy / Profimedia

Letovalište koje ćete zavoleti zbog tirkiznog mora i pustinjskog peska.

Na jugu Sinajskog poluostrva u Egiptu smestio se obalni grad imena Šarm El Šeih.

Tokom cele godine hiljade turista okupljaju se na prekrasnim plažama ovog letovališta, poznatog među evropskim putnicima i Arapima u potrazi za opuštenijom atmosferom.

Pročitajte još:

Nekada malo ribarsko selo sada je jedno od najvećih imena u turizmu. Egipat je ponosan što je transformisao Šarm El Šeik u najpoznatije letovalište na Crvenom moru, nudeći otvoreniju i opušteniju atmosferu nego u većini zemlje jer se turisti osećaju kao kod kuće dok posećuju ovaj grad.

Foto: Credit line: Volodymyr Melnyk / Panthermedia / Profimedia

Za većinu turista ovo je vrhunska destinacija za beg u bilo koje doba godine jer bele peščane plaže i plavo nebo tokom 365 dana retko koga ostavljaju ravnodušnim.

Foto: Credit line: Volodymyr Melnyk / Panthermedia / Profimedia

Iako u njemu nećete doživeti pravu kulturu i istoriju Egipta, grad je odlična polazna tačka za brojne izlete širom poluostrva.

Osim podvodnog sveta, Šarm el Šeik je bogat mnogim sadržajima. Od vožnje kvadova, plivanja sa delfinima, jahanja kamile, pa sve do stručno vođenih tura koje podrazumevaju obilaske brojnih lokaliteta egipatske regije autobusom ili brodom, kao što su antički grad Petra u Jordanu ili Jerusalim.

Foto: Credit line: Eric Gevaert / Alamy / Profimedia

Centar svih dešavanja je deo grada koji se zove Nama Bej. Odlikuje se velikim šetalištem na kojem se nalazi mnoštvo prodavnica, barova i klubova.

Cene kako u lokalnim radnjama, tako i u najskupljim hotelima dosta su manje nego na letovalištima poput gradova na Tajlandu, a garantovano vas očekuje nezaboravan provod.

Još jedna u moru povoljnih stvari vezanih za ovo letovalište i čitavu zemlju je to što je egipatska valuta prošle godine prilično oslabila, što znači da obilazak piramida, krstarenje Nilom i istraživanje Kaira nikada nije bilo pristupačnije.

Na sve to, nestrpljivo se iščekuje i službeno otvaranje Velikog egipatskog muzeja.

***

BONUS VIDEO: Najlepše plaže