Luksembur je zemlja u kojoj se najbolje živi po istraživanju
Foto: Stuart Dee / robertharding / Profimedia

Svi mi sanjamo o zemlji u kojoj ćemo raditi manje, zarađivati više i živeti duže. Možda ovo mesto deluje kao zemlja iz snova, ali zvanična statistika kaže da postoji jedno mesto na ovoj našoj planeti gde ljudi žive kvalitetno i dugo.

Parametri koji su uzeti u obzir u okviru istraživanja „Quality of Life“ na Univerzitetu Oksford prilikom rangiranja zemalja uključuju prosečan broj radnih sati sedmično, dužinu godišnjeg odmora, procenat stanovnika koji imaju neometan san tokom noći, dužinu životnog veka i osećaj sreće kod ispitanika u svakoj zemlji koja je obuhvaćena istraživanjem.

Na osnovu zadatih kriterijuma, na vrhu je Luksemburg, između ostalog, i zahvaljujući sistemu u kome poslodavci nagrađuju zaposlene sa više godišnjeg odmora što su starije životne dobi. Tako radnici stariji od 55 godina u ovoj zemlji imaju u proseku 36 dana plaćenog godišnjeg odsustva.

Pročitajte još

Austrija i Danska, koje zauzimaju drugo i treće mesto, radnicima daju minimalno 25 dana plaćenog odmora godišnje, a pogledajte celu top 10 listu zemalja čiji stanovnici očigledno najviše uživaju u životu:

U kojim zemljama se najbolje živi
Foto: Carlo Bollo / Alamy / Profimedia

-Luksemburg

-Austrija

-Danska

-Norveška

-Finska

-Švedska

-Francuska

-Belorusija

-Holandija

-Švajcarska

Velika Britanija je na 17. mestu zahvaljujući razumnom prosečnom radnom vremenu od 36 sati nedjeljno, relativno visokom životnom veku od 81,2 godine, a više od polovine ispitanika navelo je i da spavaju u proseku 7,5 sati tokom noći, što je dobar rezultat. Zanimljivo je da su se Sjedinjene Američke Države našle na 87. mestu, između ostalog i zbog toga što radnicima uopšte nisu garantovani plaćeni dani godišnjeg odmora, a deo populacije je nezadovoljan kvalitetom sna tokom noći.

S druge strane, Kina, Meksiko i Malezija su izuzetno loše rangirani, jer se u sve tri zemlje radi u proseku 46 sati nedeljno. S obzirom da je radno vreme znatno duže, očekivali biste da će zaposleni dobiti više slobodnog vremena. Međutim, to uopšte nije slučaj, jer se u Kini dobija svega 5 dana godišnjeg odmora, u Meksiku 6, a u Maleziji 8.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare