Mljet
Mljet; Foto: Nino Marcutti / Alamy / Alamy / Profimedia

Mnogo legendi vezuje se za Mljet.

Mljet je najveće ostrvo u dubrovačkom arhipelagu, nalazi se u neposrednoj blizini Dubrovnika, Korčule, Elafitskih ostrva, a od poluostrva Pelješca ga deli Mljetski kanal.

Zbog istog naziva na latinskom jeziku, Mljet je kroz istoriju vrlo često bio mešan s ostrvom Maltom, pa se veruje da su dve svetski poznate legende o brodolomima Homerovog Odiseja i svetog Pavla zapravo smeštene ovde.

Prema legendi, upravo je Mljet mitsko ostrvo na kojem je starogrčki junak Odisej doživio brodolom. Ludo zaljubljena boginja ljepote Kalipsa sedam godina držala je Odiseja zatočenog u pećini, sve dok ga po Zevsovom nalogu nije oslobodila. Dno Jame koja s mora nalikuje rupi u zemlji ispunjeno je morem, a s kopna se tamo dolazi strmim stepenicama, piše Pun kufer.

Pročitajte još:

Lovci na mitove i legende dugo su istraživali i promišljali koje je od mediteranskih ostrva bilo to na kojem je Odisej bio zarobljen, kao i na kojem je komadiću kopna apostol Pavle pronašao spas od oluje. Jedan od tragova bio je naziv koji se koristio u starim spisima. Ime Melita je ukazivalo na Maltu, ali opisi se nisu podudarali, pa su se istraživači složili da se radi o hrvatskom biseru, Mljetu.

Indikativno je to što je Pavla za ruku ugrizla zmija, a dok ih na Malti nikad nije bilo, Mljet ih je bio prepun. Zmije su u međuvremenu potamanili mungosi koji su pušteni na ostrvo pre stotinak godina. I amfore i potopljeni brodovi koji su pronađeni uz mljetske obale ukazuju na to da su grčki pomorci tamo tražili predah.

Navodno su i gusari na Mljetu skrivali ukradeno blago. Nakit i ukrasi pronađeni su širom ostrva.

„Najlepše ostrvo svih mora i okeana“ čarobnu privlačnost duguje maslinama, vinovoj lozi i gustim šumama, kao i Velikom i Malom jezeru sa slanom vodom. Benediktinski samostan na ostrvcetu Svete Marije i Rimska palata, po veličini odmah iza Dioklecijanove u Splitu i arene u Puli, samo su delići vredne baštine Mljeta, a njegove plaže i skrivene uvale magnet su za turiste.

Mljet
Mljet; Foto: Nino Marcutti / Alamy / Profimedia

Plaža Blace (Limuni) prva je koju treba posetiti. Peščana laguna duga je oko jedan kilometar, okrenuta prema jugu i otvorenom moru, a zaštićena niskim stenama. Do nje se stiže makadamom, iza daleko poznatije Saplunare. Ljubitelji šljunka odlaze na Sutmiholjsku plažu koja se ne zaboravlja.

***

Bonus video: Korčula – biser Jadrana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (2)