Foto: Shutterstock

Cenovnik stigao na mreže.

Mada su usluge sveštenika uvek aktuelna tema, u susret praznicima su dobile posebno poglavlje na stranici Reddit Serbia.

„Koliko naplaćuju popovi kod vas?“, pitao je otvoreno jedan reditor, a podelio cenovnik iz svog sela.

„Znam da ne postoji zvaničan cenovnik po kome bi popovi naplaćivali, ali koliko sam primetio svuda po selima postoji neka tarifa. Kod mene u selu je to na primar ovako: sečenje kolača u crkvi – 500 dinara; dolazak u kuću da sveti vodu (vodicu) – 1500 dinara; izlazak na groblje za daću (40 dana) – 5000 dinara; sahrana, venčanje – 12000 dinara. Zanima me kako je po ostalim gradovima/selima ovo“, napisao je.

Ispostavilo se da je cenovnik dosta fleksibilan, mada je zvanično uvek sve „koliko daš“.

„Kod mojih je stvarno koliko daš. Npr. za sveštanje vodice moji daju 500 dinara, za sečenje kolača za slavu 1000, a pop je stvarno skroz okej čovek.“

„Kod mene je da sveti vodicu pred slavu 1500 dinara i sečenje kolača za slavu 1000 dinara. Dere pa ne zna za milost. Zato kad odeš u patrijaršiju i ovo ispričaš oni se zgranu ali niko ništa ne čini povodom toga. U patrijaršiji da odeš po blagoslov za venčanje to je besplatno, a kod nas pop to naplaćuje 100 evra gospodin.“

„Ćuprija: sahrana je 9000, a 40 dana je 2500“.

„Kod mene je bilo do pre deset godina neki minimum utvrdjen: slava 200, krštenje, venčanje, sahrana 5000, parastos 2000. Sad ne znam, raskrstio sam sa crkvom.“

„‘Naš’ pop je u fazonu ma daj kol’ko imaš za osveštenje vodice, ali je zato uredno naplatio 6000 za bukvalno 5 minuta mrmljanja u bradu kada mi je sahranjena majka“.

„Kad dođe da sveti vodicu 200, kad odem u crkvu da sečem kolač 200. Ne lažem.“

Pročitajte još:

Naravno da ima izuzetaka, ali više je ljudi koji se žale da „ako nemaš para, sveštenik neće ni da dođe ili te proziva u crkvi“.

A neki popovi su „prešli igricu“.

„Kad je moj prijatelj sagradio kuću, zvao popa da mu je osvešta. Pope, pošto osveštanje kuće? Kaže pop: Što mi više daš, više ću te voliti. I pop ima dušu, haha“.

„Poslednje što sam doživeo je da je žena koju znam došla da organizuje sahranu za muža, pa je zamolila da sačekaju još koji dan dok sin ne doputuje. ‘Odakle dolazi?’ ‘Iz San Dijega.’ ‘Aaaaa pa to mora tri popa da opevaju, ne može to jedan'“.

Na temu se javio i momak koji se predstavio kao budući sveštenik.

Pročitajte još:

„Ja kao budući sveštenik, mogu da ti kažem da zvaničnog cenovnika nema, već funkcioniše po principu dogovora u namesništvu“, naveo je.

Ipak, mnogi misle da bi cene ovih usluga trebalo kontrolisati na ozbiljnijem nivou, „uvesti fiskalnu kasu i PDV“, a „možda ne bi bilo loše da postoji i godišnja pretplata na usluge popa“, smatraju neki.

***

Bonus video: Na naprednjačkoj slavi

Komentari

Svi komentari (2)