Foto: Shutterstock

Republički hidrometeorološki zavod Srbije objavio je narandžasti meteo alarm kojim upozorava na talas visokih temperatura pred nama. Prema prognozi Norvežana za narednih 10 dana u Srbiji, imaćemo izrazito velike amplitude žive u termometru, a kako kažu izveštaji iz Evrope, ne samo da nas očekuju opasne superćelijske oluje, već su vreline već počele da uzimaju i prve žrtve.

RHMZ je danas upozorio da se nalazimo na početku perioda koji će obeležiti priliv veoma toplog vazduha sa severa Afrike ka našem području. Vrednosti maksimalnih temperatura u Srbiji danas će se kretati od 33 do 35 stepeni, sutra od 35 do 37 stepeni, a u četvrtak od 33 stepena na severu do 39 stepeni na jugu i istoku Srbije. U petak i subotu biće pik toplotnog talasa sa maksimalnom temperaturom od 35 do 40 stepeni Celzijusa. Preokret nas čeka u nedelju.

Najtačniji norveški sajt za vremensku prognozu navodi da se u nedelju u popodnevnim satima očekuju pljuskovi i sunovrat temperature koja će tokom noći između nedelje i ponedeljka pasti do 19 stepeni. U odnosu na maksimalnih 40 u subotu, ova temperaturna razlika je drastična i biće izuzetno nepovoljna za sve osetljive grupe, naročito za stare i hronične bolesnike.

Vremenska prognoza
Prognoza za nedelju; foto: yr.no

Tokom ponedeljka temperature će ostati na nivou od 20 do 25 stepeni, uz povremene pljuskove i oblačno vreme.

Prognoza za ponedeljak
Prognoza za ponedeljak; foto: yr.no
Vremenska prognoza
foto: yr.no

Inače, evropski stručnjaci za meteorološke prilike navode da će naredni period uz sudar vrelih i vlažnih vazdušnih masa biti pogodan za razvoj superćelijskih oluja koje se smatraju opasnim po život, a u međuvremenu, prve žrtve odneo je i toplotni talas koji je u Evropi uveliko u toku.

Mase toplog vazduha nad severnom Afrikom i središnjim Sredozemljem probijaju se prema istoku, pa meteorolozi predviđaju da će od utorka do petka u Grčkoj i Turskoj temperature vrtoglavo rasti do 45 stepeni Celzijusa. Vrhunac toplotnog talasa očekuje se u sredu i četvrtak, a tekom vikenda temperature bi trebalo da padnu.

Koliko je situacija opasna po zdravlje govori i činjenica da će se od utorka škole u delovima zemlje zatvarati u 11.30 sati ili će ostati potpuno zatvorene ako lokalne opštine odluče da je vrućina prejaka.

Toplotni talas u Grčkoj
Toplotni talas u Grčkoj; foto: COSTAS BALTAS / AFP / Profimedia

Grčko ministarstvo rada pozvalo je ljude u javnom i privatnom sektoru da, ako je moguće, rade od kuće.

Za brojne turiste koji su trenutno u Atini, grčki Crveni krst je postavio štandove na središnjem trgu Sintagma i na Akropolju, gde se deli besplatna voda. Ljudima se savetuje da izbegavaju izlaske napolje u vrućim podnevnim satima, da piju puno vode, da izbegavaju alkohol, da ne jedu previše i izbegavaju intenzivno vežbanje na otvorenom.

Rani toplotni talas poklopio se s talasom nestanaka i smrti turista zableženih poslednjih dana u ovoj mediteranskoj zemlji, naglašavajući opasnosti izloženosti vrućini.

Proteklih dana na grčkim ostrvima su pronađena tela nekoliko stranih turista. Njihovoj smrti verovatno je kumovala šetnja u potrazi za skrovitim plažama na visokim temperaturama koje su se i proteklih dana kretale oko 40 stepeni, prenosi Jutarnji.hr.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare