Na Pravnom su studentkinje krive ako su profesori predatori

Lifestyle 21. jan. 202111:42 > 11:52
Podeli:
Foto:Shuttersstock/Nenad Nedomacki

U Standardima rada Pravnog fakulteta u Beogradu postoji vrlo sporan član koji se odnosi na pravila oblačenja studenata i studentkinja.

„Nastavnici/saradnici će udaljiti s ispita, odnosno vežbi/predavanja studente/studentkinje koji su neprikladno obučeni – bilo u smislu neurednosti ili ignorisanja elementarnih uzusa izgleda u obrazovnnim institucijama, a pogotovo u smislu davanja povoda – upravo izgledom, oblačenjem ili ponašanjem – za seksualno uznemiravanje, rasnu, versku i druge oblike diskriminacije ili narušavanje pozicije Fakulteta kao politički neutralne institucije“, piše u članu 120 Standarda rada Pravnog fakulteta.

Foto: printscreen
Foto: printscreen

Kodeks oblačenja je jedno. Kad krenete u sud znate da nećete ući ako ste u otvorenim sandalama ili šortsu, pa obučete pantalone i patike bez obzira na to da li vam to pravilo deluje nelogično i preterano. Službenici u bankama imaju svoj kodeks za zaposlene, baš kao i veliki broj kompanija u Srbiji. Ni kodeks oblačenja Pravnog fakulteta ne bi bio sporan da se sve završilo na tome da odeća mora biti čista, uredna, pristojna i primerena mestu i ulozi studenta u obrazovnom procesu.

Pročitajte još:

Sporno je što se postavlja premisa davanja povoda za seksualno uznemiravanje i ostale oblike diskriminacije. Šta bi mogao da bude taj povod?

Možda suknja iznad kolena, bretela brushaltera koja je provirila ispod majice, crveni ruž na usnama, promukli glas ili koketni osmeh, način na koji studentkinja sedi. Ne, ništa od navedenog. Nema povoda za seksualno uznemiravanje. Uzrok je uvek i samo predator.

I  na kraju da podsetimo na nešto što u celoj situaciji deluje kao potpuni apsurd – Srbija ima zakon o zabrani diskriminacije, a na Pravnom fakultetu se između ostalog izučava i on. Mislite o tome.

*

*

*

*

Bonus video:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar