Meso u prodavnice stiže u raznim oblicima i nije uvek lako prepoznati koje je sveže i kvalitetno, posebno ako je mleveno. Ali, postoje određeni trikovi koji će vam pomoći.
Najbolje bi bilo kupovati domaće meso, ali to nije uvek moguće. Dobro je dati prednost proizvodima iz regije koji su do prodavncie prešli kraći put, ali osim informacija na pakovanju valja paziti i na izgled mesa, piše Pun kufer.
Iako mnogo ljudi misli da je to nezdravo, masnoća mesu daje mnogo od njegove arome, kaže Elisabeth Rosike iz Nemačkog poljoprivrednog centra. Kvalitetno meso moralo bi da ima malo unutarmišićne masti, a to se vidi po belim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.
Osim toga, ako se kupuje pakovano meso, u njemu ne sme biti vode. Pre stavljanja u korpu dobro ga osmotrite, za to vam ne treba više od pet sekundi.
„Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro“, naglasila je Rosike.
Idealna boja zavisi od toga o kom se mesu radi. Teletina bi morala biti svetla, ali ne bela, isto kao i meso živine. Govedina treba biti srednje crvena, ali ne pretamna. Svinjetina je idealno bledoružičasta. Od svih sivkastih nijansi mesa treba bežati, naglašava Rosike.
Ima još jedan način za jednostavnu provjru toga je li pakovano meso još uvek sveže. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne sme ostati nikakvo udubljenje, a površina mesa mora da blista.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: