Zavese
Zavese; Foto: Uladzislau Salikau / Panthermedia / Profimedia

U letnjim vrućinama promaja često nije dovoljna da osveži vazduh u stanu, a ako ne želite da vam stalno radi klima - postoji jednostavan i prirodan način da se sobe rashlade i učine prijatnijima za boravak.

Saveti za rashlađivanje bez klime uvek su dobrodošli, a ovaj će vam se sigurno dopasti.

Indijski trik za rashlađivanje prostorija

Jedan trik za hlađenje se u Indiji navodno koristi vekovima, i ne uključuje ni ventilator ni klima uređaje. Ovaj metod, iako prilagođen savremenim uslovima, i dalje je izuzetno efikasan.

U najtoplijim danima Indijci na vrata i prozore stavljaju zavese od vetivera, lokalne biljke Tkanina bi se zatim poprskala vodom, pretvarajući topli i suv vazduh spolja u hladan i vlažan vazduh u kući.

Pročitajte još:

Savremena adaptacija

Danas je ova tradicija opstala, ali umesto zavesa od vetivera koriste se debele, neprozirne zavese koje blokiraju svetlost.

Ove zavese se prskaju čistom, hladnom vodom, čime se postiže sličan efekat hlađenja kao kod stare metode. Na ovaj način vazduh u prostoriji postaje prijatno hladan i vlažan, pružajući osveženje bez potrebe za klima uređajem.

Ovaj jednostavan trik se lako može primeniti u svakom domu i nudi prirodno i ekonomično rešenje za borbu protiv letnjih vrućina, prenosi Klik.hr. Pa, vredi pokušati.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare