savski trg železnička stanica
Spomenik Stefan Nemanja Aleksandra Rukavišnjikova Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Brojne polemike vode se oko spomenika Stefanu Nemanji, još otkad je ideja predstavljena, pre svega zbog misterie koja i dalje obavija cenu ovog projekta. A sad kad je i spovedena u delo, čini se da propusti samo isplivavaju. Najnoviji je – nesrećan spoj ulaza u staru železničku stanicu i novog platoa na Savskom trgu.

Savski trg dobio je nedavno svoj novi izgled i to se nije dopalo svima. Velika buka u javnosti se digla zbog veličine spomenika koji je, kako tvrde i laici i struka, jednostavno prevelik, pa zaklanja divno zdanje stare železničke stanice.

Međutim, ova zgrada nije samo zaklonjena ogromnim spemenikom, ona je doslovno stisnuta platoom koji je izgrađen ispred nje. Kako se može videti na fotografijama koje uveliko kruže društvenim mrežama, teško je razumeti šta je bila ideja onih koji su odlučili da ovako“spoje“ ulaz u nekadašnju železničku i novi plato na Savskom trgu. A da sve bude gore, tu je i jedna daska, postavljena kako bi železničkoj uopšte moglo da se priđe.

Pročitajte još:

Onda ne čudi što se tviteraši uveliko šale da će tu zapravo da budu šanac sa krokodilima i pokretni most…

O novom izgledu Savskog trga i spomeniku Stefanu Nemanji za portal Nova rs nedavno je pričao i arhitekta Slobodan Maldini.

Na pitanje kako se spomenik uklapa u okolinu, Maldini kaže da je prevelik.

„Spomenik Stefanu Nemanji je pre svega preveliki za ovaj prostor. Rusi su ga radili za ruske dimenzije, Moskva ima ogromne trgove, ogromne bulevare, gde takav jedan spomenik može da legne. A Beograd je mali grad, mala prestonica, krivudavih, malih ulica gde takav jedan monument ne može proporcijski i veličinom da stane. Nama ovo nije bilo potrebno, mi smo mogli Stefanu Nemanji da se odužimo na milion različitih načina. Nažalost, Beograd smo srozali u kulturnom smislu, da će nas svet ubuduće gledati kao kulturnu provinciju“, kaže Maldini.

savski trg železnička stanica
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

*

savski trg železnička stanica
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

*

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram