Gajenje paradajza u kućnoj bašti može biti pravi izazov - to je biljka kojoj je potrebno mnogo hranljivih materija da bi razvila jaku stabljiku i donela obilne plodove. Proleće je vreme kada paradajz počinje intenzivno da raste i zato mu je potrebna odgovarajuća podrška – posebno ako želite velike, sočne plodove. A tokom ovog perioda, možete mu pomoći na jednostavan, prirodan način, i to nečim što često završava u smeću: talogom kafe, piše britanski Ekspres.
Stručnjak za baštovanstvo Šejn Genziuk ističe da je talog kafe jedno od najboljih prirodnih pomagala za bujan rast paradajza.
„Korišćeni talog kafe sadrži azot i druge vredne supstance koje poboljšavaju strukturu zemljišta i podstiču zdrav rast biljaka“, kaže on. Dodaje da će talog kafe pomoći da zemljište postane rastresitije i blago kiselo – što je idealno okruženje za paradajz.
Dodavanjem mlevene kafe paradajzu, pomažete mu da razvije deblje, jače stabljike koje će kasnije lako podneti težinu zrelih plodova. Ali to nije sve – talog kafe ima i dodatnu korist: zbog svog jakog, gorkog mirisa i kiselih svojstava, deluje kao prirodni repelent za puževe i neke insekte.
Kao i kod svakog đubriva, umerenost je ključna. Iako je talog kafe prirodan, preterivanje sa njim može izazvati preopterećenje azotom. Ovo može dovesti do bujnog zelenila, ali lošeg prinosa voća.
Dodajte pola do jedne šolje taloga kafe po biljci paradajza. Bolje je početi sa manjom količinom i postepeno je povećavati ako je potrebno, u zavisnosti od reakcije biljke i uslova u vašoj bašti, preporučuje Genziuk, a prenosi N1info.si.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare