Foto: Branko Gligorić

Moglo bi se reći da sam „nateran“ da objavim današniji recept . Dugo sam odbijao da pišem recept za „naj“ pečeni krompir. Najbolji, najhrskaviji, najsočniji, najukusniji. Takvih „naj“ ima sijaset, a ja naprosto mislim da ovo jelo ne treba recept. Ili ga znaš ili neznaš napraviti - uz malo iskustva, a sa receptom ili bez njega.

Ipak, odlučih da bez „naj“ pretenzija, svedočim o pripremi ovog ukusnog priloga. Valjda ću tako konačno „skinuti sa vrata“ moje prijatelje sladokusce koji to od mene uporno traže. Naročito kada degustiraju (čitaj „potamane“) moj krompir iz rerne i zaliju ga kojom kriglom piva.

O autoru:

Ako pri tom, ipak postoji trik za ovo jelo, on je u tome što krompir pečem na moči koja je ostala od mesa prethodno pečenog u rerni. Sada umesto moče koristim pretop ili kako neki kažu kapljevinu. Reč je o masnoći koja se cedi sa praste ili jagnjeta pečenih na ražnju. Pretop dobijam iz Užica, jer se samo Ere trude da ga skupe. Zahvalnost za dragocen poklon dugujem mlađanom Voji, kolegi i prijatelju, Užičaninu i talentovanom novinaru čija zvezda iz naše redakcije, odnedavno sija punim sjajem. Za primer svima.

Sastojci

1 kg roze krompira

2 kašike pretopa – masnoće od pečenog mesa (svinskog, jagnjećeg ili pilećeg)

*

1 kašičica belog luka u prahu

1 kašičica slatke aleve paprike

1 kašičica vegete

1 prstohvat ruzmarina

so i biber po ukusu

Priprema

KORAK 1: Krompir oguliti, oprati, prosušiti i na kuhinjskoj dasci iseći po dužini krompira na četvrtine, a ako je krompir krupniji, na osmine.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Isečen krompir u nekom sudu posoliti, pobiberiti pa posuti prahom belog luka, alevom paprikom, vegetom i usitnjenim ruzmarinom. Sve dobro izmešati da se krompir uvalja u začine sa svih strana.

KORAK 3: u pleh sa otopljenom masnoćom, ubaciti krompir, promešati ga da se zamasti, pa rasporediti po celoj površini, da se komadi ne preklapaju. Pleh sa krompirom staviti na srednju visinu rerne zagrejane na 200°C i peći oko 40 minuta. Kada je krompir već lepo zapečen sa donje strane (posle 20-ak minuta), izvući ga iz rerne i okrenuti na drugu stranu. Vratiti zatim u rernu, ali sada u gornji deo i peći još 20-ak minuta.

Foto: Branko Gligorić

Posluženje

Pečeni krompir lepo servirati i posuti iseckanim prazilukom, koji će mu dati ne samo dodatni ukus već i lep izgled. Odličan je kao prilog uz neko pečeno meso, ribu ili roštilj. Ja ga često jedem kao glavno jelo, uz kozji ili ovčiji sir i salatu, a može da bude samo ukusna grickalica i meze uz umak od mirođije i kriglu piva.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Majstor amater: Prava gibanica gužvara – raskošna i kalorična

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare