Poznati gastro vodič Taste Atlas nedavno se pozabavio bosanskim pitama.
„Bosanske slane pite nude razne ukuse i punjenja. Koju najviše volite?“, navodi uz ilustraciju čak 12 slanih pita.
Burek je, naravno na prvom mestu i – s mesom. Pita sa sirom je sirnica, s krompirom kljukuša ili krompiruša, a onda su tu i kvrguša, zeljanica, buredžici, prijesnac, kupusnjača, maslanica, oparuša i tirit pita.
Burek je i najbolje ocenjeno jelo iz BiH na portalu Taste Atlas.
„Uprkos turskom poreklu, ovo jelo je evoluiralo u ponosni dragulj bosanske nacionalne kuhinje. Iako većina meštana tvrdi da se samo burek sa mlevenim junećim mesom može nazvati burekom, isto jelo se pojavljuje i sa drugim nadevima, a ove druge varijante su poznate pod različitim nazivima: sirnica, zeljanica, krompiruša“, napominje se.
„Jelo je veoma popularno na celom Balkanu, iako je u Bosni i Hercegovini kulturni značaj ove svakodnevne namirnice neuporediv i najbolje je sažet u brojnim lokalnim poslovicama koje sugerišu da ako žena može da napravi dobar burek, može da se uda“, dodaju.
Sirnica je po ocenama gasto „stručnjaka“ s ovog sajta na devetom mestu bosanskih specijaliteta, krompiruša je 11, kljukuša 13, kvrguša 14, zeljanica tek 17.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare