Foto: Yana Gayvoronskaya / Alamy / Alamy / Profimedia

Japanska nacionalna voćka kaki u prevodu znači hrana bogova.

Japanska kaki jabuka je crveno voće koje na prvi pogled podseća na paradajz. Iako se zove „japanska jabuka“, originalno poreklo je iz Kine, mada se gaji u svim toplijim krajevima sveta.

Postoji mnogo vrsta ove biljke, međutim najpopularnija je kaki, tačnije „Diospyros kaki“. Zreo plod je veoma sočan i ima sladak ukus, medutim nezreo plod je poprilično kiseo.

Ova voćka sadrži mnogo korisnih nutrijenata od kojih su neki povezani sa poboljšanjem zdravlja srca i vida.

Kaki jabuku možete pronaći u nekoliko boja kao što je na primer narandžasto-žuta i tamno narandžasto-crvena. Takode postoji nekoliko razlicitih veličina koje se uglavnom kreću od 1,5 do čak 9 cm.

Plod ove biljke može da se konzumira sirov, kao i svaka druga voćka ili da se koristi u različitim receptima, međutim list se koristi u medicinske svrhe.

S obzirom da japanska jabuka sadrži hemikalije koje mogu da utiču na smanjenje krvnog pritiska i temperature tela, ova voćka se uglavnom koristi za probleme: krvnog pritiska, zadržavanjem tečnosti, moždanim udarom, infarktom, protokom krvi, povećanom telesnom temperaturom, štucanjem, zatvorom.

Ukoliko se pitate kako se jede japanska jabuka, odgovor je jednostavan, možete je jesti sirovu kao i svaku drugu voćku ili je možete koristiti kao dodatak hrani, recimo kao pire. Kada je plod potpuno zreo može čak i kašikom da se jede. Postoji mnogo recepata na internetu za japansku jabuku. Mnogi takođe prave sok od japanske jabuke.

Malo kalorija

Sa samo 70 kalorija na 100 grama, japanska kaki jabuka je fantastičan nisko kaloričan izvor dijetalnih vlakana. Takođe je sjajan izbor za sve osobe koje su na kontrolisanom režimu ishrane i dijetama.

Snižava krvni pritisak

Kaki jabuka pomaže prilikom snižavanja krvnog pritiska, međutim postoji rizik da pogrošate zdravstveno stanje ukoliko vam je pritisak već nizak. Takođe može da ima kontra dejstvo ukoliko koristite lekove za povećanje krvnog pritiska.

Dakle, ukoliko imate problema sa krvnim pritiskom OBAVEZNO se posavetujte sa lekarom o tome da li je pametno da uvrstite japansku jabuku u ishranu.

Snižava holesterol

Prilikom jednog istraživanja koje je trajalo 9 nedelja, pacovi su hranjeni japanskom jabukom. Rezultat je bio smanjenje nivoa holesterola i ostalih masti u krvi.

Istraživanje rađeno na ljudima je rezultiralo smanjenjem LDL holesterola. Da se podsetimo, ovo je takozvani “loš” holesterol, a visok nivo lošeg holesterola je povezan sa raznim srčanim oboljenjima.

Pozitivno utiče na vid i zdravlje očiju

Japanska jabuka je bogata supstancama koje dokazano poboljšavaju zdravlje očiju i vid. U pitanju su supstance lutein, vitamin A, likopen i zeaksatin. Ove supstance takođe smanjuju verovatnoću za dobijanje katarakte, koja je jedna od glavnih uzroka gubitka vida.

Foto: Garey Lennox / Alamy / Alamy / Profimedia

Bori se protiv virusa

Jedno istraživanje je pokazalo da tanini koji se nalaze u japanskoj jabuci sprečavaju sposobnost virusa da se veže za ćelije. Dokazano je i da ekstrakt japanske jabuke pomaže prilikom borbe protiv crevnih virusa.

Antiinflamatorna svojstva

Zbog visoke koncentracije antiinflamatornih antioksidanata kao što su katein, galokatein, kao i betulinskom kiselinom japanska jabuka ima sjajna antiinflamatorna svojstva. Ove supstance takođe sprečavaju krvarenje krvnih sudova.

Sjajan izvor antioksidanasa

Velika koncentracija antioksidanata u japanskoj jabuci pomaže prilikom borbe protiv slobodnih radikala. Takođe usporava proces starenja i poboljšava vid, pogotovo kod starijih osoba.

Pomaže prilikom zatvora i proliva

Šecer koji se nalazi u kaki jabukama pomaže prilikom pražnjenja creva, dok tanin pomaže prilikom dijareje. Japanska jabuka u kuvanom obliku takođe može da pomogne kod hemoroida.

Pročitajte više

Pomaže prilikom mršavljenja i dijeta

Substanca koja se zove pektin pomaže prilikom suzbijanja apetita. Takođe velike količine vlakana produžavaju osećaj sitosti i velike oscilacije šećera u krvi. Razlog je što vlakna koja se nalaze u ovom voću usporavaju apsorpciju hrane u organizmu.

Pomaže prilikom prehlada

Zbog visoke koncentracije Vitamina C, ova voćka je sjajna u borbi protiv prehlada.

Povećava energiju

Zbog visokog sadržaja kalijuma i šecera, kaki jabuka povaćava nivo energije i suzbija umor. Takođe sok ove voćke pomaže prilikom smanjenja stresa.

Pročitajte više

Detoksikuje organizam

Neutrališe negativne efekte slobodnih radikala i zbog visokog sadržaja antioksidanasa pomaže prilikom detoksikacije organizma.

Prirodan diuretik

Zbog visoke koncentracije kalcijuma i kalijuma, ova voćka pomaže prilikom problema sa zadržavanjem tečnosti u organizmu. Smatra se jednim od najboljih priordnih diuretika, prenosi japanskajabuka.rs.

***

Bonus video: Biljni ostaci, voće, povrće i ostaci hrane mogu se pretvoriti u kompost – kako to uraditi kod kuće

Komentari

Svi komentari (0)