Foto:Shutterstock

Marian Jewel Burros, američka autorka kuvara i gastro kolumnistkinja za The New York Times pisala je od 1981. do 2014. godine, a njen recept za Plump Torte postao je prava senzacija.

Marian Jewel Burros, inače poznata američka autorka kuvara i gastro kolumnistkinja koja je godinama pisala za The New York Times, preminula je u 92. godini.

View this post on Instagram

A post shared by Food52 (@food52)

Marian nije bila samo odlična autorka i urednica u svetu gastronomije već i kreatorka recepata. Jedan od najpoznatijih je za biskvitni kolač sa šljivama – Plum Torte, kako glasi originalni naziv – koji je prvi put objavljen u The New York Timesu 1983, nakon čega je postao jedan od najpopularnijih recepata tog lista.

Foto:Shutterstock

Zbog velikog interesovanja, urednici su njen recept nastavili da objavljuju svake godine sve do 1989. godine, a Jutarnji list podseća na zanimljivu stvar koja se desila kad je odlučeno da će to biti poslednja godina kada će se Plum Torte naći na stranicama poznatog lista. Grafički su oblikovali recept tako da se može izrezati iz novina, stavili veći font od uobičajenog, ali su u redakciju nakon toga krenula da pristižu ogorčena pisma čitalaca, koji su zahtevali da se recept ponavlja iz godine u godinu.

„Recept i sama torta sa sobom donose taj gorko sladak ukus. Leto odlazi, jesen dolazi i sve to sadrži upravo recept za kolač sa šljivama. Nemojte zbog toga biti mrzovoljni“, napisao im je tada jedan od čitalaca iz Njujorka.

Foto:Shutterstock

Kako pišu danas, odučili su da ga i dalje objavljuju. Podelili su originalan recept, ali su šećer s jedne šoljice, odnosno 200 grama, smanjili na 150 grama, a na svom YouTube kanalu podelili su i video recept koji je pripremio Vaughn Vreeland. On je ovaj slučaj prozvao prvim viralnim receptom ikad.

Zanimljivo je i to da je u jednom intervjuu o tom kolaču Marian rekla da leti umesto šljiva koristi breskve i borovnice, tako da ga zapravo možete praviti cele godine.

Donosimo vam originalni recept za Plum Torte.

Sastojci

150 do 200 g šećera

115 g maslaca

125 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

prstohvat soli

2 jaja

12 očišćenih šljiva (prepolovljenih)

šećer, limunov sok i cimet (za posip)

Priprema

Rernu zagrijete na 180 stepeni. Šećer pomešajte s maslacem i miksajte dok se ne sjedine. Dodajte jaja, brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli i miksajte na slabijoj brzini.

Smesu prebacite u kalup za kolače koji ste prethodno premazali maslacem. Na vrh smese stavite šljive koje ste prepolovili, pospite s malo šećera i cimeta i ubacite u rernu na otprilike sat vremena.

Poslužite toplo ili ohlađeno samostalno ili uz kašiku šlaga. Ovaj kolač možete i zamrznuti, pa ostaviti za neku drugu priliku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare