Komplet lepinja Foto: Shutterstock

Gastro sajt "Taste Atlas" objavio je liste najboljih jela na svetu, ali i koje zemlje imaju najbolju hranu.

Na spisku „100 najboljih kuhinja na svetu“ Srbija se našla na 12. mestu sa prosečno ocenom 4.45, ispred nje su Meksiko, Indonezija, Francuska, Kina, Turska, Japan, Španija, Portugal, Peru, Grčka i Italija. Italijani su ponovo ponovo pobednici u kategoriji najbolje hrane sa prosečno ocenom 4.64.

View this post on Instagram

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

Kada su u pitanju najbolji specijaliteti Srbija je završila u top 10, tačnije na 8. mestu sa čuvenom komplet lepinjom.

View this post on Instagram

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

Ovogodišnji pobednik kada je u pitanju najbolje jelo je Paragvaj sa vori-vori, na drugom i trećem mestu je Italija sa pizza napoletana i tajarin al tartugo bianco d-alba.

Komplet lepinja

Komplet lepinja Foto:Shutterstock

Komplet lepinja vam u kućnoj varijanti verovatno nikad neće ispasti kao ona koju ste jeli u krajevima oko Užica, Tare i Zlatibora, ali vredi da pokušate.

Priprema je prilično jednostavna, naravno, ukoliko imate sva četiri osnovna sastojka – lepinju, jaje, stari kajmak i pretop.

Bez bilo kojeg od tih sastojka, to jelo se jednostavno ne može nazvati komplet lepinjom, a najveći problem mogao bi da bude pretop – „sok od mesa“ koji ostane nakon pečenja prasetine ili jagnjetine. U nekim pečenjarama može i da se kupi, a možda vam je ostalo i neke „moče“ od mesa koje ste pekli prethodnog dana. Poslužiće.

Pročitajte još

Kajmak birate stari, lepinju možete da kupite, a možete je i sami napraviti – na sajtu Coolinarika našli smo jedan od recepata za ovaj specijalitet u kućnoj verziji, a evo i originalnog recepta za komplet lepinju. U zavisnosti od toga za koliko osoba spremate, toliko će vam lepinja biti potrebno, količina drugih sastojaka i način filovanja se ponavlja.

Sastojci:

  • 1 lepinja
  • 2 kašike kajmaka
  • 1 jaje
  • 1 nepuna kutlača pretopa (ili moče)

Priprema:

Lepinju isecite tako da gornji deo bude malo manji pošto će vam služiti kao poklopac. Veći donji deo lepinje namažite kajmakom i prelijte umućenim jajetom (ako je potrebno izvadite malo testa iz sredine). Samo malo umočite „poklopac“, stavite u pleh pored lepinje i sve ubacite u rernu zagrejanu na 220-250 stepeni. Pecite 5-10 minuta, da sredina bude pečena, ali ne previše. Pečenu lepinju odmah zalijte otopljenim pretopom i poklopite gornjim delom lepinje.

Komplet lepinja obično se jede za doručak i služi s kiselim mlekom ili jogurtom, a neke novije varijante uključuju listiće pršute i paradajz salatu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare