baget
Baget; Foto: parkerphotography / Alamy / Alamy / Profimedia

Baget, poznati francuski hleb, dodaje se na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Ujedinjenih nacija.

Baget je duguljasti francuski tradicionalni hleb napravljen samo od brašna, vode, soli i kvasca.

Odluku su doneli eksperti Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) koji su se ove nedelje sastali u Maroku.

Ove godine pod predsedavanjem Maroka, Odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO od 28. novembra do 3. decembra razmatra 56 nominacija za uvrštenje na popis nematerijalne baštine, a među najistaknutijim predlozima pored bageta su bili popularna sevenoafrička folk muzika raj (Alžir), sajmišna tradicija (Francuska i Belgija), kultura ispijanja čaja (Azerbejdžan i Turska), tehnike tradicionalnih načina obrade čaja (Kina), šljivovice (Srbija) i svetlog ruma (Kuba), kao i izrada rebaba, lute poreklom iz srednje Azije (Iran/Tadžikistan/Avganistan).

Pročitajte još:

Francusko Ministarstvo kulture ranije je upozorilo na „stalni pad“ broja tradicionalnih pekara. U poslednjih 50 godina oko 400 pekara se zatvori svake godine.

Šefica UNESCO Odri Azulej je izjavila da ovom odlukom nije odata počast samo francuskom hlebu već i zanatskim pekarama i „drevnom ritualu“.

„Važno je da ova zanatska znanja i društvene prakse mogu da nastave da postoje u budućnosti“, dodala je Azulej, bivša francuska ministarka kulture.

***

Bonus video: Kako napraviti kvalitetnu rakiju i gde proizvođači najčešće greše?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar