Podeli:
Nepristojna ponuda
Foto: - / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

Da li se teramo na nešto što nam nije u prirodi dok pokušavamo da opstanemo u vezi sa jednim partnerom? Nauka kaže da tri ključna dokaza potvrđuju da monogamija jednostavno ne funkcioniše.

Monogamija, između ostalog, znači međusobno poverenje, ljubav, bliskot između dvoje ljudi, odnos takav da nam niko drugi ne treba. Na njenim temeljima nastao je brak kao institucija, pa se muž i žena zavetuju jedno drugom na vernost u dobru i u zlu. I nema ničeg lošeg u tome da nas neko dobro poznaje i da možemo da se oslonimo na njega, ali da li nam je monogamija zaista u prirodi?

Nauka kaže da monogamija i nije tako prirodne.

Partneri vremenom gube želju za seksom

Nauka kaže da žene jednostavno ne žude za jednim istim do kraja, mada se trude da osveže strast novim seksi vešom ili nekim filmom. Studije pokazuju da strast kod žena vremenom bledi, pa veza počne da liči na platonsku ili na prijateljsku. Slično je i kod muškaraca koji se hlade vremenom.

“Ljudi su definitivno evoluirali u bića koja bi više seksualnih partnera u isto vreme”, kaže psiholog Krisofer Rajan, a prenosi Psychology Today.

Pročitajte još:

Dodaju i kako su muškarci stvoreni tako da ih privlači nešto novo u seksu i da vremenom gube interesovanje za jednog istog partnera ako to novo nedostaje. A kada ga neko sa strane zainteresuje, kod njega se strast odmah ponovo budi.

Monogamija ženama ubija najbolje godine za seks

Muškarci su u svojim dvadesetim seksualno najaktivniji, a žene tek u tridesetim i četrdesetim. Pored toga, istraživanja su pokazala da žene koje su u ovim godinama u vezi uopšte nisu zainteresovane za seks, a zapravo bi trebalo da imaju najbolji seks u životu.

U prirodi nam je da varamo

Sudeći prema Fondaciji National Science, samo tri do pet odsto sisara je monogamno.

A studije su pokazale i da monogamija zavisi od hormona i receptora u mozgu. Ipak, mnogo toga se razlikuje od čoveka do čoveka, pa su neki malo više skloni prevari od drugih.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar